Liczba wyników: 956
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Gruczoły, których człowiek może mieć cztery, ale równie dobrze więcej, w badaniach obrazowych bywają zaskakująco podobne do… węzłów chłonnych i guzków tarczycy. Ocena, która z kilku przytarczyc jest odpowiedzialna za nadmierną produkcję parathormonu do tej pory była często możliwa tylko podczas operacji. Co nowego w diagnostyce przytarczyc, gruczołów sprytnie skrywających swą naturę przed pacjentami i lekarzami – mówi ppłk. dr n. med. Andrzej Mazurek z Polskiego Towarzystwa Medycyny Nuklearnej.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Znów po całym dniu przy biurku dokuczają ci plecy? A może ból pojawia się, gdy nachylasz się po coś? Najczęściej właśnie dopiero w takich momentach przypominamy sobie o naszym kręgosłupie. Tymczasem, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości w jego obrębie, o tę podporę naszego całego ciała możemy dbać podczas codziennych aktywności każdego dnia – wstając z łóżka, a nawet śpiąc. Jak to zrobić?
Z badań, w których wykorzystano dane z ponad stu krajów, wynika, że większa ilość ryżu w diecie może być pomocna w walce z otyłością.
Zagrożenie nowotworami w związku z paleniem papierosów jest powszechnie znane, ale ryzyko raka związane z alkoholem ciągle pozostaje słabiej rozumiane, mówią medycy z University Hospital Southampton NHS Foundation Trust.
Od lat każdej wiosny – w pierwszy wtorek maja, pod auspicjami WHO obchodzony jest Światowy Dzień Astmy. Astma jest jedną z najpowszechniejszych na świecie chorób niezakaźnych. Według danych WHO, choruje na nią ponad 235 milionów osób, a wiele przypadków pozostaje nierozpoznanych. Prognozy przewidują, iż około 2025 roku liczba cierpiących z powodu astmy sięgnie 400 milionów.
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem