Liczba wyników: 7561
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Mężczyźni, którzy oddają krew, mogą miećnawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Dla diabetyków utrzymywanie ciśnienia krwina poziomie nie wyższym niż 130/80 jest kluczowe, by mogli uchronić się przed zawałami i udarami.
Uczeni zbadali krew zmarłej w wieku 115 lat kobiety. Analizy dostarczają ciekawych informacji na temat prawdopodobnych czynników długowieczności.
W 2010 r. w wypadkach na polskich drogach zginęło 3 907 osób. Choć to prawie 15% mniej w porównaniu do roku poprzedniego, ofiar śmiertelnych w naszym kraju jest wciąż więcej niż w ponad dwukrotnie liczniejszych Niemczech.
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Stosowanie żeń-szenia amerykańskiego przed posiłkiem obniża poziom cukru we krwi zarówno u osób z cukrzycą, jak i wolnych od tej choroby.
Niski poziom testosteronu u starszych mężczyzn z zaburzeniami pamięci może stanowić sygnał rozwoju choroby Alzheimera, a także zwiększenia ryzyka rozwoju demencji związanej z wiekiem.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji