Liczba wyników: 229
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
W poszukiwaniu pięknych krajobrazów i odpoczynku na łonie natury, nie trzeba wcale jechać za siódmą górę. Najbliższe okolice pełne są zachwycających terenów, które wciąż czekają na odkrycie. Czy wszyscy słyszeli o Borach Dolnośląskich?
Niektóre elementy naszego menu odznaczają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, stąd liczne diety i rekomendacje co do posiłków, które mają zapobiegać rozmaitym dolegliwościom. Okazuje się, że pewne przyprawy pozytywnie ooddziałują na zdrowie mózgu i kondycję umysłową.
Szybkie bicie serca, kołatanie, uczucie duszności to objawy migotania przedsionków, które jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu. Według amerykańskich naukowców istnieje możliwość przewidzenia prawdopodobieństwa tego typu nieregularnego bicia serca poprzez ocenę poziomu przeciwutleniaczy we krwi.
Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.
Przeziębienie zwykle dopada nas jesienią i wczesną wiosną. Jednak w tym roku to zima jest porą najmniej przychylną dla naszego organizmu. Możemy, przynajmniej częściowo, bronić się przed infekcjami. Wystarczy mądrze jeść, więcej się ruszać i komfortowo spać.
Uczeni odkryli, że lek stosowany na raka pomaga również odbudować system odpornościowy. Może go uczynić tak efektywnym, jak u osoby młodej.
Choć szczyt okresu grypowego przypada na miesiące od stycznia do marca, to jednak setki różnych wirusów i bakterii atakują każdego dnia zwłaszcza w okresie, gdy pogoda za oknem zmienia się z dnia na dzień i z godziny na godzinę. Sposobów na uniknięcie przeziębienia jest sporo. Ale co zrobić, gdy na profilaktykę jest już za późno?
Sezon grypowy w pełni, wszyscy dookoła chorują - jak uodpornić swój organizm na wszechobecne zarazki? Przeziębienie nie musi nas dopaść - a szczepionki nie są jedynym rozwiązaniem. Poniżej kilka wskazówek jak wzmocnić nasz organizm korzystając z dobrodziejstw natury.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję