Liczba wyników: 490
Jakkolwiek zaburzenia snu nie wywołują choroby Alzheimera, niektóre mogą częściej występować u osób, które cechują się wysokim ryzykiem genetycznym rozwoju demencji.
Leki powszechnie stosowane w różnych schorzeniach, w tym przy alergiach, przeziębieniach, nadciśnieniu i depresji, mogą mieć zwiazek ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia łagodnych zaburzeń myślenia i pamięci, szczególnie u osób z genetycznymi czynnikami ryzyka choroby Alzheimera.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.
Choroba Alzheimera to neurodegeneracyjne dolegliwość cechujaca się nagromadzaniem się białka beta-amyloidu. Co dokładnie wywołuje ten proces i jaka jest rola tych białek pozostaje przedmiotem badań, które pozwolą opracować skuteczne strategie zapobiegania i leczenia tej formy demencji.
Mieszkanie w pobliżu głównych dróg czy autostrad wiąże się z wyższym ryzykiem demencji, choroby Parkinsona, choroby Alzheimera i stwardnienia rozsianego (SM), wynika z nowych badań.
Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Choroba Alzheimera zmienia i uszkadza mózg przez lata, a nawet dekady, zanim pojawią się objawy, co sprawia, że wczesne rozpoznanie ryzyka ma kluczowe znaczenie dla spowolnienia jej postępu. Oznaką rozwoju Alzheimera może być sposób funkcjonowania naszych oczu.
Uczeni z Uniwersytetu Kiusiu odkryli, że określona część białka sojowego może zmniejszyć osłabienie pamięci u myszy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem