Liczba wyników: 3759
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
Kuchnia grecka zdaniem smakoszy zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co nadaje jej tak oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców. Po drugie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne.
Polskie ratownictwo medyczne w dalszym ciągu nie dorównuje europejskim standardom, a głównym jego problemem jest brak koordynacji działań wszystkich służb ratowniczych. Pogotowie, straż pożarna i policja nie współpracują bowiem w ramach jednego centrum powiadamiania ratunkowego - podaje "Życie Warszawy".
Żyjemy w ciągłym pośpiechu i stresie, zapominamy o ruchu, źle się odżywiamy. Nadal pokutuje u nas opinia, że zdrowie to brak choroby i jeśli nic nas nie boli, to wszystko jest porządku, a do lekarza przychodzimy często dopiero w ostatniej fazie choroby...
Długotrwały brak snu i zakłócenia snu mogą mieć długotrwałe, poważne konsekwencje dla zdrowia, wynika z najnowszych badań Warwick Medical School, które opublikowano w European Heart Journal.
Apatia, brak motywacji, bezsenność to częste objawy stresu lub przemęczenia, niekiedy mogą to być także symptomy depresji. Jeśli zauważysz niepokojące zmiany w zachowaniu bliskiej Ci osoby zrób wszystko co w Twojej mocy, aby jej pomóc. Depresja to poważna, ale uleczalna choroba.
Z badań przeprowadzonych przez CBOS wynika, że w ostatnim roku poza miejscem zamieszkania urlopowało 35% Polaków, w tym 24% korzystało z dłuższego wypoczynku, 11% mogło sobie pozwolić jedynie na najwyżej sześciodniowy wypad. 65% dorosłych obywateli naszego kraju nigdzie nie wyjechało, powodem najczęściej był brak pieniędzy.
Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.
Kupując herbatę często nie zastanawiamy się nad jej jakością. Jak się okazuje, zanim trafi ona na sklepowe półki przemierza długą drogę, podczas której przechodzi przez wiele istotnych dla jej smaku i wartości procesów. Warto więc zwrócić uwagę, czy napój który wybieramy dla siebie i całej rodziny spełnia najwyższe standardy. Oferta producentów herbat jest bardzo bogata. Zwracając jednak uwagę na kilka istotnych aspektów, uda nam się kupić tę o najlepszych właściwościach.
Ludzie otyli nierzadko są uważani za takich, którym brak silnej woli i dlatego nie potrafią utrzymać odpowiedniej wagi. To niekoniecznie prawda, przekonują uczeni. Wina może leżeć po stronie funkcjonowania komórek mózgowych.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych