Liczba wyników: 5518
Uczucie smutku może zmienić poziom substancji związanych ze stresem i zwiększyć poziom stanów zapalnych, co z kolei oznacza zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i zespołu metabolicznego.
Pacjenci z chorobą Alzheimera i ci, którzy są nią zagrożeni, wykazują zmniejszony metabolizm glukozy, co może oznaczać, że stanowi on wskaźnik ryzyka tej formy demencji.
To, na ile lat wyglądasz, zależy od poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że większa ilość glukozy we krwi może postarzać.
Dieta nazywana „postem przerywanym" sprawiła, że u pacjentów odnotowano zupełne cofnięcie się cukrzycy, czyli uzyskano poziom HbA1c (średniego poziom cukru we krwi) poniżej 6,5 proc. przez co najmniej rok po odstawieniu leków przeciwcukrzycowych.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Kora jabłoni zawiera substancję, która blokuje wchłanianie glukozy przez nerki. Nowy lek jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej terapii, ponieważ działa bezpośrednio na nerki.
Do rozpoznania cukrzycy i okresowej jej kontroli niezbędne jest badanie glukozy we krwi metodą laboratoryjną. Do samokontroli leczenia choroby - po wcześniejszym jej rozpoznaniu i ustaleniu sposobu leczenia - służą glukometry. Jednakże wielu diabetyków nie zdaje sobie sprawy, że wyniki glikemii uzyskane w laboratorium różnią się znacznie od tych, które przedstawiają glukometry.
Okazuje się, że przysłowie "Jak Polak głodny to zły", ma bardziej uniwersalne zastosowanie. Nagły spadek glukozy, którego doświadczamy, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój, wskazują uczeni z University of Guelph.
Już jedna noc bez snu może wpływać na zdolność wątroby do wytwarzania glukozy i przetwarzania insuliny, zwiększając ryzyko chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i cukrzyca typu 2.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność