Liczba wyników: 4661
Dużo się pisze o kłopotach zdrowotnych, jakim sprzyja otyłość, jednakże niedowaga także zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, jedną z nich jest demencja.
Rozmowa z dr. n. med. Piotrem Dąbrowieckim, specjalistą chorób wewnętrznych i alergologii, przedstawicielem Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Genetyczna predyspozycja do większej siły mięśni wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem rozwoju różnych chorób.
Jedna do dwóch garści pistacji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki istotnemu obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Aktywność fizyczna istotnie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia, najpowszechniejszej na świecie przyczyny zgonów.
Okres klimakterium oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, m. in. dlatego, że przyspieszeniu ulega wówczas sztywnienie tętnic.
Dwa odrębne zespoły naukowców opublikowały wyniki swoich badań nad wykrywaniem chorób za pomocą zmodyfikowanych genetycznie bakterii.
Osoby starsze, które żyją w nieszczęśliwym małżeństwie, odznaczają się zwiększonym ryzykiem chorób serca. Bardziej narażone są kobiety.
Chorób serca można uniknąć, albo przynajmniej zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Jednym z ważnych elementów profilaktyki jest odpowiednia dieta.
Szczupła sylwetka to niejedyny efekt zdrowego stylu odżywiania. Ma on dużo szerszy zasięg działania, a prowadzony regularnie potrafi zdziałać cuda. Zmniejszy ryzyko wystąpienia różnych chorób, wspomoże leczenie i poprawi samopoczucie. Aby tak się jednak stało, podstawę codziennego jadłospisu powinna stanowić żywność funkcjonalna.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję