Liczba wyników: 189
Mężczyźni mają możliwość obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty przez wzbogacenie swojej diety w brokuły i kalafior. Należy jednak pamiętać, że ogólne ryzyko raka prostaty wciąż pozostaje - ostrzega Health 24.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję.
Nie ma mrozów, ani śniegu, a o zimie przypomina nam jedynie kalendarz. Ciepła aura podpowiada, że spokojnie możemy rozpocząć planowanie wiosennej produkcji. O czym warto pamiętać na początek? O tym, że nieodzownym elementem prawidłowego wzrostu oraz plonowania uprawianych przez nas roślin jest odpowiednie przygotowanie podłoża.
Zmienna jesienna pogoda, oraz zmowy chłód sprawia, że w tym czasie szczególnie narażeni jesteśmy na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Chcąc wspomóc organizm w walce z wirusami często sięgamy po witaminowe suplementy diety. Zapominamy, że jest prostszy i tańszy sposób na wzmocnienie organizmu, zanim kolejny raz kupimy syrop, czy pastylki przyjrzyjmy się temu, co jemy.
Przyjmowanie dużej ilości wapnia wysokowapniowa (1000- 1500 mg na dobę) przynosi organizmowi człowieka liczne profity, może zapobiec osteoporozie, utrzymywać w dobrym stanie kości i zęby, zmniejszyć ryzyko powstania nowotworów, korzystnie wpływać na samopoczucie kobiet z zespołem przedmiesiączkowym, zniwelować ból.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Jak pokazują najnowsze badania, to przede wszystkim warzywa a nie owoce pomagają zachować świeżość umysłu i powstrzymują jego starzenie się. Sześcioletnie badania wykazały, że starsi ludzie, którzy jedli warzywa dwa razy dziennie, wykazywali zdolności poznawcze na poziomie osób o pięć lat młodszych od nich.
Głównym objawem POChP jest duszność występująca podczas wysiłku fizycznego. Odpowiednia dieta może pomóc chorym zmniejszyć uczucie duszności – radzi koordynator Ogólnopolskiego Programu Profilaktyczno-Edukacyjnego „Głęboki Oddech”, prof. Jan Zieliński.
Laureatką tegorocznej nagrody literackiej "Bursztynowego Motyla" im. Arkadego Fiedlera została Elżbieta Dzikowska, znana podróżniczka, fotograf przyrody, pisarka, autorka książek o tematyce podróżniczej. Wyróżnienie przyznawane jest co roku przez Muzeum-Pracownię Literacką Arkadego Fiedlera w Puszczykowie pod Poznaniem.