Liczba wyników: 1878
Osoby, które stosują bogatą w warzywa i owoce dietę śródziemnomorską, mają znacznie niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do swoich rówieśników. Badania wskazują, że pewne elementy tej diety mogą zwiększać szanse na długowieczność.
Egzotyczne krajobrazy, oszałamiające kolory, korzenne przyprawy, soczyste owoce i warzywa, tradycyjne targi, a także wyborna kuchnia przyciągają do Maroka miliony turystów. Ale nas, kobiety, kusi coś jeszcze – kosmetyki. Olej arganowy to już popularny i znany wszystkim hit. Podpowiadamy, po jakie jeszcze produkty z tego kraju warto sięgnąć.
Osoby stosujące dietę roślinną z większą dbałością podchodzą do wyboru spożywanych produktów. Na ich talerzu powinny znajdować się pełnowartościowe oraz bogate w składniki odżywcze posiłki, takie jak: warzywa, nasiona, ziarna czy owoce. Szczególną uwagę muszą jednak zwracać na źródła białka. Jednym z nich jest ciecierzyca.
Po długiej i mroźnej zimie z radością powitaliśmy wiosnę. Wiosna to pora roku, która pozytywnie wpływa na naszą psychikę i pobudza nas do działania. Niektórzy zaczynają uprawiać sport, inni rozpoczynają dietę, aby przed latem zgubić kilka kilogramów. Nasze menu jest nadal ubogie w świeże owoce i warzywa, a dostępne „nowalijki” zawierają często więcej nawozów i sztucznych dodatków niż witamin. W tym czasie należy zadbać o osłabiony po zimie organizm.
Każda z pór roku ma inny wpływ na ogólny stan zdrowia oraz kondycję naszych oczu. Coraz krótsze jesienne dni, niskie temperatury, praca przy sztucznym oświetleniu i dieta uboższa o sezonowe warzywa i owoce, nie pozostaje bez konsekwencji dla jakości widzenia. Jak dbać o wzrok jesienią i zminimalizować wpływ niekorzystnych czynników?
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce zawierają w sobie bogactwo witamin. W zależności jednak od kolorów, naturalne przekąski posiadają odmienne składniki odżywcze. Unikalna paleta barw tych produktów może być dla nas doskonałą wskazówką w czasie robienia zakupów. Co mówią kolory o warzywach i owocach, które spożywamy na co dzień?
Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Diety niskowęglowodanowe są obecnie modne, jednak ograniczenie węglowodanów może oznaczać problemy z sercem. Według medyków z American College of Cardiology, osoby, które dostarczają niewielką część dziennej dawki kalorii z węglowodanów, takich jak zboża, owoce i warzywa bogate w skrobię, są znacznie bardziej narażone na migotanie przedsionków.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem