Liczba wyników: 4645
Jeśli mieszkasz niedaleko lotniska i jego hałas przeszkadza ci nie tylko w dzień, ale i nocą, musisz liczyć się wyższym ryzykiem chorób serca.
Kolejne badania dowodzą, że warto pić kawę. Kilka filiżanek dziennie istotnie osłabia prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób serca.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Samotość skutkuje zmianami w układzie odpornościowym, które z kolei są powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, infekcji wirusowych i raka.
Z nowych badań wynika, że witamina D może zapobiec rozwojowi chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Osoby, które cierpią z powodu umiarkowanej lub ciężkiej łuszczycy, są narażone na wyższe ryzyko rozwoju przewlekłych chorób nerek.
Zarówno wiek, jak i BMI są ważnymi czynnikami chorób serca u kobiet, ostrzegają brytyjscy naukowcy.
Likopen jest potężnym przeciwutleniaczem, który - jak wskazują badania - może stanowić „lek" przeciwnowotworowy i środek powstrzymujący wiele innych chorób.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem