Liczba wyników: 238
„Owocami szczęścia” Chińczycy określają pistacje. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. Obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.
Od tego, co jesz, zależy twoje samopoczucie i wygląd. Nie jest to tylko slogan. Sam/a z doświadczenia doskonale zdajesz sobie sprawę, jakie produkty powodują u ciebie dolegliwości, a po jakich tryskasz energią. Jeśli chodzi o wygląd, rezultaty nie zawsze są natychmiastowe, ale eksperci zapewniają, że dieta ma bezpośredni wpływ na naszą prezencję.
W sobotę, 24 maja 2014 roku, Polskie Towarzystwo Chirurgii Naczyniowej organizuje kolejną odsłonę akcji profilaktycznej „Ocal Nogę”. Na północy Polski – w Poznaniu, na południu – w Krakowie zaprasza na bezpłatne konsultacje specjalistów chorób naczyń. Obok konsultacji lekarskich, będzie można wykonać podstawowe badania diagnostyczne, wziąć udział w spotkaniu z diabetologiem, jak również z pielęgniarką zakresu pielęgnacji stóp.
Polacy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez świątecznego śniadania. Aż 92 procent badanych stwierdziło, że w czasie tego posiłku będzie królowała tradycyjna polska kuchnia – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO. Najczęściej na naszych stołach pojawią się w czasie wielkanocnego śniadania jajka z majonezem, barszcz biały i sałatka warzywna.
Szacuje się, że nawet trzy czwarte wizyt lekarskich związanych z dolegliwościami spowodowanymi stresem. Okazuje się, że współcześnie jest jedną z najpowszechniejszych przypadłości, która wywołuje szereg poważnych problemów ze zdrowiem.
Kto powiedział, że Dzień Zakochanych musi wiązać się z kinem lub wyjściem we dwoje do restauracji? Czemu też trzeba go koniecznie świętować z partnerem? Przecież miłość ma różne wymiary. Może warto potraktować Walentynki jako okazję do zabawy oraz okazania innym życzliwości i sympatii?
Najstarsza obywatelka Szkocji skończyła 108 lat. Twierdzi, że długowieczność zawdzięcza jedzeniu owsianki.
Bursztynowy ekstrakt z japońskiej rośliny „getto" może być sekretem długowieczności mieszkańców południowej Japonii.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Nawet 45 procent Polaków chrapie – wynika z badań CBOS. Przyczyna tych dolegliwości tkwić może w alergiach czy przeroście migdałków. Chrapaniu sprzyjają też otyłość i nałogi – palenie papierosów i nadmiar spożywanego alkoholu. Może się okazać, że do tych problemów dołączy kolejny powód – wady zgryzu z tzw. tyłożuchwiem na czele.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji