Liczba wyników: 645
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na rozwój ciężkiego przebiegu COVID-19 w porównaniu do ludzi wolnych od tej choroby. Lekarze chcieli jednak sprawdzić, czy wszyscy diabetycy mieli zwiększone ryzyko poważnej formy COVID-19, czy też w tej grupie da się zidentyfikować określone dodatkowe czynniki ryzyka.
Ubiegły sezon grzybowy był bardzo udany i jeśli część zasuszyliście lub zamarynowaliście, dodawajcie grzyby do przygotowywanych posiłków - pomagają obniżyć ryzyko raka, mówią eksperci z Penn State.
Popularny lek przeciwbiegunkowy, loperamid, może być stosowany do wywoływania śmierci komórek w liniach komórkowych glejaka. Teraz rozszyfrowano mechanizm tego działania i jest szansa na nowe strategie leczenia.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Szałwia może poprawić pamięć. Badania pokazały, że osoby, które przyjmowały kapsułki z olejkiem szałwiowym, wypadły znacznie lepiej w teście przypominania słów.
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Nowe badanie sugeruje, że długość telomerów białych krwinek może dostarczyć kluczowych informacji na temat szans na długowieczności kobiet i dodatkowo pokazuje, jak wiek matki w chwili urodzenia ostatniego dziecka wpływa te telomery i jej zdrowie w dłuższej perspektywie.
Kwas acetylosalicylowy to uznany, bezpieczny i niedrogi lek, który od wielu lat jest powszechnie stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, a niegdyś częściej przyjmowany na ból i gorączkę. Jego stosowanie było bardzo popularne podczas pandemii tzw. grypy hiszpańskiej w 1918 roku. Badania pokazały, że wspomniany farmaceutyk, oprócz dobrze znanych efektów przeciwzapalnych, może wpływać na wrodzoną i adaptacyjną odpowiedź immunologiczną, pomagając ludzkiemu układowi odpornościowemu zwalczać niektóre infekcje wirusowe.
Kiedy jedzenie jest motywowane przyjemnością, a nie głodem, aktywowane są endogenne, nagradzające sygnały chemiczne, które mogą prowadzić do przejadania się. Taki mechanizm ostatecznie wpływa na masę ciała i może być czynnikiem przyczyniającym się do dalszego nabierania wagi, ostrzegają eksperci.
Osoby, które przeszły infekcję SARS-CoV-2, wirusem wywołującym COVID-19, wydają się być dobrze chronione przed ponownym zakażeniem, przynajmniej przez kilka miesięcy.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji