Liczba wyników: 229
Oliwa z oliwek zrobiła niezwykłą karierę jako powszechnie polecany produkt o ważnych właściwościach prozdrowotnych. Ponieważ jest niezbywalnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wraz ze wzrostem popularności tego sposobu odżywiania się, oliwa stała się częstym „gościem" na naszych stołach. Może mieć jednak znacznie szersze zastosowanie niż jako produkt spożywczy - zobacz, do czego się przydaje.
Hildegarda z Bingen to dwunastowieczna wizjonerka, mistyczka, i uzdrowicielka, autorka dzieł teologicznych, medycznych oraz muzycznych. Opracowana przez nią dieta stanowi część jej holistycznego programu zdrowotnego. Zaproponowany przez Hildegardę sposób odżywiania się zyskuje coraz większą popularność.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Powszechnie wiadomo, że od sposobu odżywiania się w dużej mierze zależy nasze samopoczucie i wygląd. Przy określonych chorobach dieta ma jeszcze większe znaczenie i może być kluczowa dla profilaktyki, osłabiania objawów, a nawet powrotu do zdrowia. Cierpisz na niedoczynność tarczycy? Zapoznaj się z jadłospisem, który może oddziaływać hamująco na rozwój choroby i takim, który potęguje jej symptomy.
Wiosna w pełni, a to oznacza czas na porządki - w domu, w ogrodzie i we własnym organizmie. Przyroda budzi się ze snu i nasze ciała także potrzebują nowej energii. Odpowiednia dieta pozwoli pozbyć się nagromadzonych zimą toksyn. Oczyszczony organizm sprawniej funkcjonuje i rzadziej choruje. Oto pięć produktów o silnych właściwościach detoksykujących.
Gardło codziennie toczy walkę odpierając ataki bakterii, wirusów i grzybów. Dzięki temu chroni organizm przed infekcjami. Jednak przez wyziębienie, wahania pogodowe lub stres, gardło w swej codziennej walce zaczyna się poddawać. Pojawia się ból, powodujący trudności w przełykaniu pokarmów czy mówieniu. Niestety, wiosna nie chroni nas przed tym – właśnie teraz zmiany temperatur, wilgotności powietrza i trudności z dobraniem odpowiedniego okrycia, doprowadzają do częstych bólów gardła.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj kolejny już zestaw wskazówek - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy we znaki daje się brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa" jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i składników mineralnych posiłki to krok w stronę lepszej kondycji i samopoczucia.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję