Liczba wyników: 570
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Jeśli w wieku trzydziestu kilku lat ignorujesz poziom cholesterolu i glukozy, możesz mieć wyższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w późniejszym życiu.
Parkinsonizm to określenie na grupę schorzeń neurologicznych, które wywołują problemy z poruszaniem się, w tym drżenie kończyn, spowolnienie ruchu i sztywność. Wśród nich choroba Parkinsona jest jedną z najpowszechniejszych. Jak odkryli medycy, starsze osoby zażywające statyny mają niższe ryzyko rozwoju parkinsonizmu w późniejszym wieku w porównaniu z seniorami, którzy nie stosują wspomnianych leków.
Ryzyko zawału serca wzrasta nawet 8,5 razy w ciągu dwóch godzin po wybuchu gniewu.
Pomiar kilkudziesięciu rodzajów tłuszczów we krwi pomaga cenić ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia w przyszłości.
Wszyscy w napięciu obserwujemy rosyjską napaść na Ukrainę. Już widać pierwsze przerażające zniszczenia. Wojna ma wielorakie tragiczne skutki, w tym - jak się okazuje - niszczy nasze zdrowie także w dłuższej perspektywie. Życie w strefie wojennej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru wśród cywilów, także wiele lat po zakończeniu konfliktu.
Wielu ludzi stosuje statyny, aby obniżyć poziom cholesterolu. Leki te mogą mieć jednak i inne skutki, uczeni informują, że hamują gen, który wspomaga przerzuty komórek rakowych.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy zmagają się z lękami i niepokojem oraz często się zamartwiają, mogą być narażeni na wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca, udar i cukrzycę typu 2 wraz z wiekiem.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Utrata dwóch lub więcej zębów w średnim wieku wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później