Liczba wyników: 585
Marzec jest miesiącem świadomości raka jelita grubego, który często jest nazywany „cichym zabójcą”. Ze względu na zbyt późną wykrywalność, jest to wyjątkowo niebezpieczny nowotwór – rozwija się nie dając nawet przez wiele lat żadnych objawów. Z tego powodu często chorzy zgłaszają się do lekarza zbyt późno, dlatego tak ważne są badania profilaktyczne. Jednym z badań, pozwalających wykryć między innymi zmiany nowotworowe w jelicie grubym, jest badanie krwi utajonej w kale.
Norowirusy są powszechne i ryzyko zarażenia nimi jest ogólnie dość wysokie, a w miejsach większych skupisk jedzenia, takich jak hotele czy restauracje, jeszcze dodatkowo wzrasta. Taka infekcja skutkuje dość ostrymi objawami zaburzeń pracy układu trawiennego i wyłącza chorego z normalnego życia na kilka dni.
Szczepienia przed podróżą – co, kiedy i dlaczego warto? Kilkudniowy wyjazd do europejskiej stolicy czy piesza wędrówka po tropikalnych lasach? Lokalne specjały kulinarne, kuchnia uliczna, albo posiłki w hotelowej restauracji? Seria biznesowych spotkań, skrupulatnie zaplanowany urlop czy okazja last minute? Na to, jak powinniśmy przygotować się do zagranicznego wyjazdu, wpływa wiele czynników. Dotyczy to również profilaktyki zdrowotnej przed podróżą, którą powinniśmy zawsze dopasować do charakteru wyjazdu i planowanych aktywności.
Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie walory świeżego produktu, a do tego łatwo je przechowywać.
W okresie zimowym przychodzi nam borykać się z niedoborem świeżych warzyw i owoców, które często stanowią podstawę codziennej diety. Na szczęście mamy do dyspozycji wartościowe propozycje, które noszą miano źródła zdrowia i cennych składników odżywczych przez cały rok. Najlepszym przykładem jest sałata - niezastąpiony element menu osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Proces starzenia się przebiega indywidualnie u każdego z nas. Jak wynika z Badania Stanu Zdrowia Ludności, u osób w wieku podeszłym notuje się wzrost zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, nadciśnienie czy schorzenia układu krążenia. Alarmującym problemem stało się także zwiększenie częstości występowania zaburzeń poznawczych takich jak np. choroba Alzheimera, na którą obecnie na świecie cierpi więcej osób niż wszyscy mieszkańcy Polski. Jak wynika z najnowszych badań, narzędziem pełniącym ochronną rolę w przebiegu zaburzeń poznawczych mogą być probiotyki.
Kamienie żółciowe tworzą się w pęcherzyku żółciowym ze składników żółci. U większości ludzi brakuje objawów, tymczasem dolegliwość dotyczy 1-4 proc. ludzi. Powikłania kamieni żółciowych mogą być jednak poważne i obejmować: zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie trzustki, żółtaczkę i zakażenie przewodu żółciowego. Sprawdź, jakie symptomy - o ile występują - mogą świadczyć o chorobie.
Czy zdarzyło ci się kiedyś dyskutować o wyższości herbaty nad kawą lub vice versa? Otóż statystyki od dawna nie pozostawiają wątpliwości. Herbata – zwłaszcza zielona - to drugi najczęściej wybierany napój na świecie, zaraz po poczciwej wodzie. O osobie pozbawionej talentu kulinarnego mówimy, że przypali nawet wodę na herbatę – a jednak zaparzenie idealnej filiżanki nie jest takie proste! Jak to zrobić, żeby wyciągnąć z herbaty jak najwięcej smaku?
Problemy z trzustką należą do najtrudniej rozpoznawalnych przez samych pacjentów, a także są wymagające w profesjonalnej diagnostyce. Przykładowo, w przypadku raka trzustki testy przesiewowe zwykle nie pozwalają na jego rozpoznanie. Ewentualne symptomy są niespecyficzne i często mylone z objawami innych chorób. Sprawdź, co może wskazywać na problemy z trzustką.