Liczba wyników: 1771
Wraz z nadejście m wiosny na sklepowych półkach oraz straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto wykorzystać je do przygotowywania codziennych posiłków, wzbogacą ich smak a naszemu organizmowi dostarczą cenne substancje odżywcze i witaminy.
Jak twierdzą naukowcy, witamina D może zmniejszyć tempo pogarszania się sprawności umysłowej w starszym wieku. Badania wykazały, że istnieje związek pomiędzy poziomem możliwości mentalnych a ilością witaminy D w organizmie osoby dojrzałej.
Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.
Jak donoszą źródła naukowe, starsze osoby, u których zachodzi większe prawdopodobieństwo wystąpienia demencji nie osiągną większych korzyści z przyjmowania witaminy B w połączeniu z kwasem foliowym. Takie połączenie owych środków, jak się okazuje nie polepsza kognitywnych funkcji mózgu.
Suplementy diety, żywność wzbogacona, preparaty zawierające witaminy, minerały i inne składniki uzupełniające codzienną dietę, a jednocześnie wzmacniające organizm nie są jeszcze popularne wśród Polaków - wynika z badania OMNIMAS przeprowadzonego przez TNS OBOP w maju 2006 roku.
Właściwości zdrowotne witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu są szeroko znane. A co z zastosowaniem w kosmetologii? Nie wszyscy wiedzą, że witamina C odpowiada za sprawne wytwarzanie w organizmie kolagenu, który jest głównym składnikiem skóry. Co z tego wynika...
Niski poziom witaminy D może być przyczyną zaburzeń erekcji.
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.
Pacjentom z zapaleniem dziąseł pomaga dieta bogata w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem