Liczba wyników: 690
W tym roku Medycznego Nobla otrzymał szwedzki uczony Svante Pääbo za odkrycia dotyczące genomów wymarłych hominidów i ewolucji człowieka.
Lekarze odkryli, że osoby, którym przepisywano suplementację kwasem foliowym, były 1,5 raza bardziej narażone na COVID-19. Co więcej, miały też 2,6 razy wyższe ryzyko śmierci z powodu COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną.
Postawienie w pobliżu filiżanki z kawą może zwiększyć pobudzenie, zaangażowanie i skupienie u osób regularnie pijących ten napój, bez faktycznego jego wypicia.
Lukrecja to coś więcej niż słodycze, mówią uczeni z University of Illinois w Chicago. Jak się okazuje, może odgrywać rolę w zapobieganiu lub leczeniu niektórych rodzajów raka.
Powszechna u osób starszych nieprawidłowość hormonalna, czyli łagodna forma nadczynności tarczycy, zwana subkliniczną nadczynnością, wiąże się ze znacznie wyższym ryzykiem wcześniejszego zgonu.
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Widmo demencji i przewlekłego bólu zmniejsza chęć do życia w starszym wieku, mówią eksperci z Columbia Mailman School of Public Health.
Nowe badania mogą pomóc w zapobieganiu nawrotom opryszczki, a nawet chorobom oczu wywołanym przez opryszczkę.
Wpływ bogactwa i klasy społecznej na dobrobyt ludzi w starszym wieku jest znacznie większy, niż się często zakłada. Okazuje się, że różnica w stanie zdrowia i samopoczuciu ludzi między różnymi grupami społecznymi w seniorskim wieku jest ogromna.
Obecnie wielu ludzi cieszy się dłuższym i zdrowszym życiem, zaś obowiązujący wiek emerytalny stanowi wyzwanie zarówno dla polityków, jak i dla emerytów. W nowym badaniu sprawdzono, na ile istnieje możliwość podwyższenia wieku emerytalnego, biorąc pod uwagę związek między oczekiwaną długością życia zawodowego a aspektami zdrowotnymi istotnymi dla zdolności do pracy europejskich kobiet i mężczyzn.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi