Liczba wyników: 255
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
Guarana zyskała miano zdrowej alternatywy dla kawy i energetyków, a napoje na bazie tej rośliny święcą triumfy na całym świecie. Czy jednak słusznie?
Jeśli Twoje zęby drżą ze strachu na myśl o lodowych deserach, zimnych shake’ach i kostkach lodu w letnich gazowanych napojach, to znak, że pora na odwrażliwianie. Nie odmawiaj sobie orzeźwienia w upalne lato, tylko dlatego że masz wrażliwe zęby.
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Niesłabnącą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa, śródziemnomorska oraz niskotłuszczowa. Co sezon pojawiają się nowe pomysły i diety-cud, poparte mniej lub bardziej przełomowymi badaniami. Jak odnaleźć się w gąszczu zaleceń dietetycznych i zmiennych trendów żywieniowych?
Bez jedzenia człowiek może przeżyć ponad miesiąc, ale bez wody tylko od 3 do 7 dni. Nic dziwnego, że jest ona nazywana „źródłem życia”. Niestety często o niej zapominamy lub nie przywiązujemy wagi do zaleceń dotyczących konieczności jej stałego uzupełniania.
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
Z uwagi na krótki okres przechowywania, owoce gujawy nie są w naszym kraju powszechnie dostępne – a szkoda, ponieważ wykazuje ona liczne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, łagodzące, a także odchudzające. Będąc jednak w nieco cieplejszych klimatach niż rodzime lub też natrafiając na przetwory z gujawy na sklepowych półkach, zdecydowanie warto sięgnąć po ten egzotyczny rarytas.
Wiosna to okres, w którym wiele osób rozpoczyna walkę z dodatkowymi kilogramami. Budząca się do życia przyroda motywuje nas do realizacji postanowień. Chcąc pozbyć się nadwagi, musimy wyznaczyć sobie optymalny czas, plan treningowy oraz zadbać o odpowiednią dietę. Eksperci żywieniowi wyjaśniają, że nie musi być ona drakońska. Wystarczy wybrać właściwe produkty oraz zapewnić naszemu organizmowi regularne oraz prawidłowo zbilansowane posiłki. Zwiększenie spożycia błonnika oraz ograniczenie ilości cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli, pozwoli nam cieszyć się szczupłą i zgrabną sylwetką, nie tylko wiosną.
Kong phad prik thai dam – takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. Inspekcja Handlowa skontrolowała restaruracje serwujące potrawy zagranicznych kuchni. Do co trzeciej inspektorzy mieli zastrzeżenia – restauratorzy oszukują na wadze potraw czy składnikach.
Zęby i dziąsła są silnie unerwione, nic więc dziwnego, że nawet niewielkie uszkodzenie czy infekcja w jamie ustnej powodują nieprzyjemny ból. Każdy ząb i przylegające do niego dziąsła wyposażone są w tysiące włókien nerwowych, zabezpieczonych tylko cienką warstwą szkliwa lub nabłonka. Pod wpływem różnych czynników zewnętrznych zęby i dziąsła mogą ulec uszkodzeniu, co skutkuje odsłonięciem nerwów i większą wrażliwością na zimne, gorące, kwaśne czy słodkie pokarmy. Nadwrażliwość zębów i dziąseł może pojawić się nagle i okresowo nawracać, na szczęście przy zachowaniu odpowiednich nawyków można z nią skutecznie walczyć.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później