Liczba wyników: 3649
Zażywając preparaty ziołowe obok leków wydawanych na receptę w chorobach serca może stanowić miksturę wysokiego ryzyka.
Naukowcy z Medycznego Centrum Erazma w Rotterdamie przeprowadzili badania, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy paleniem papierosów a częstotliwością zachorowań na chorobę Alzheimera i inne rodzaje demencji. Aktywni palacze częściej cierpią z powodu tych chorób niż osoby, który porzuciły nałóg lub nigdy nie paliły.
Za sprawą rozprzestrzeniania się wirusa H1N1 (powodującego m. in. tzw. „świńską grypę") grypa stanowi w tym roku jeden z głównych tematów środowisk medycznych. Nadchodzące pory roku - jesień i zima - to czas wzmożonych zachorowań na wszelkie rodzaje infekcji górnych dróg oddechowych.
Według nowych badań jedna na osiem kobiet posiada wysoki czynnik ryzyka zachorowania na raka piersi. Co można zrobić, aby zmniejszyć zagrożenie?
Nowotwory to obok chorób serca główna przyczyna zgonów na całym świecie. Niestety nie jest jasne, dlaczego w ostatnich latach nastąpił tak znaczny wzrost liczby chorych na różne rodzaje raka. Wskazuje się zarówno czynniki genetyczne, jak i współczesny styl życia.
Z mięsem, szpinakiem, czy ruskie. Okraszone masełkiem, skwarkami lub polane śmietaną. Trudno zliczyć rodzaje i sposoby podawania pierogów. Choć wydawać się mogą daniem na wskroś polskim, w istocie są obecne od wieków w wielu kulturach. Odważmy się i odkryjmy smaki pierogów z różnych stron świata.
Częste i długie oglądanie telewizji przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca, a także przedwczesnej śmierci, informują australijscy naukowcy.
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Odpowiednio skomponowana dieta może nas uchronić przed wieloma chorobami. Jedzenie kilka razy dziennie warzyw i owoców to jeden ze sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem