Liczba wyników: 205
Wiele mówi się o tym, że powinniśmy odżywiać się zdrowo, że to co jemy ma wpływ na nasz organizm, a niewłaściwa dieta jest jedną z przyczyn rosnącej liczby różnych schorzeń, a także tych bardzo niebezpiecznych określanych mianem chorób cywilizacyjnych. Jednym słowem dieta się nam opłaca, ponieważ dobra kondycja organizmu to także dobre samopoczucie, zredukowanie różnych nieprzyjemnych dolegliwości, wspaniała profilaktyka wielu różnych chorób, spokojny sen i dużo energii do działania.
Według statystyk na atopowe zapalenie skóry (AZS) choruje około 20 procent ludzi na całym świecie. Schorzenie charakteryzuje się przewlekłym, nieznośnym świądem, wypryskami oraz zaczerwienioną, przesuszoną skórą. Atopowe zapalenie skóry jest chorobą nieuleczalną, ale można niwelować jej skutki.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Mózg to najważniejszy organ w naszym organizmie, który kieruje wszelkimi procesami, jakie w nim zachodzą. Dlatego niezwykle ważne jest, by otrzymywał odpowiednią dzienną dawkę paliwa dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
To doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Suszone owoce, bo o nich mowa, są dostępne nie tylko zimą, kiedy ich świeże odpowiedniki są trudniej dostępne. Cenimy je jako smaczną przekąskę, dodatek do mięs czy owsianki. Co wiemy o suszonych owocach? Jakim procesom są poddawane zanim trafią do naszego menu?
Philip Seymour Hoffman, który w lutym osierocił troje dzieci, nie pozostawił im bezpośrednio ani grosza.
Miechunka, zwana także peruwiańską wiśnią lub złotą jagodą, jest znana działkowcom i amatorom ogrodnictwa jako roślina ozdobna. Niewielu wie, że jej owoce nie tylko są jadalne, ale mają także bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Stale w biegu, brak czasu na liczenie kalorii, nie mówiąc już o przygotowaniu pełnowartościowego posiłku. Jednak można szybko zmienić stare nawyki żywieniowe. Wystarczy wprowadzić kilka trików, żeby na nowo zacząć zdrowo jeść.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem