Liczba wyników: 618
Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.
Dziś w Kościele Katolickim obchodzone jest Święto Ciała i Krwi Pańskiej - uroczystość liturgiczna ku czci Najświętszego Sakramentu, nazywana potocznie Bożym Ciałem. Święto to przypada w czwartek po oktawie Zesłania Ducha Świętego (60 dni po Wielkanocy) i jest świętem ruchomym. Najbardziej charakterystyczne dla uroczystości są procesje do ołtarzy położonych poza terenami kościelnymi. W Polsce to katolickie święto jest dniem wolnym od pracy i zajęć szkolnych.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Pacjenci z niewydolnością serca powinni stosować dietę bogatą w błonnik. Jak wynika z badań, zdrowe jelita mogą zmniejszyć ryzyko śmierci lub konieczność przeszczepu serca.
Zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prawie 70% wszystkich zgonów na całym świecie stanowią choroby niezakaźne, do których zaliczyć można przede wszystkim najczęstsze choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, choroby serca, nowotwory czy cukrzycę typu 2. Za główny czynnik ryzyka tych chorób uważa się nieprawidłowy styl życia - nieodpowiednią dietę oraz brak aktywności fizycznej i stosowanie używek. To elementy niewątpliwie zależne od nas samych, dlatego warto wiedzieć jak zadbać o właściwą dietę, tak, aby wpływała korzystnie na nasz stan zdrowia.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Dla wielu z nas jest synonimem Prowansji - krainy w południowo-wschodniej części Francji nad Morzem Śródziemnym. Lawendowe, fioletowe pola rozciągające się pośród wzgórz i miasteczek to nie tylko wrażenie estetyczne, ale przede wszystkim aromatyczne. Lawendę kochamy przede wszystkim za jej zapach. Znali ją już Rzymianie, którzy używali lawendy do prania i kąpieli. Zapewne z tego powodu słowo "lawenda" ma swoją etymologię w łacińskim "lavare", co oznacza "myć" lub "prać". Poznajmy jej wszechstronne właściwości.
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?
Kolejne badania zachęcają do zmiany obecnego stylu jedzenia na śródziemnomorski. Dzięki takiemu jadłospisowi nie tylko dłużej pożyjesz, ale też będziesz mógł/mogła liczyć na lepsze zdrowie do sędziwych lat.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję