Liczba wyników: 1215
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology sugeruje, że wyższa zawartość witaminy E w diecie może pomóc w zapobieganiu demencji. Badania wykazały, że osoby, którzy spożywały znaczną ilość pokarmów z witaminą E, były o 25 procent mniej narażone na rozwój demencji.
Odkryto nowe obiecujące leczenie pacjentów z behawioralną odmianą demencji czołowo-skroniowej, drugą najczęstszą postacią otępienia u osób wieku poniżej 60 lat. Terapia pozwala osłabić problemy behawioralne i spowolnić kurczenie się mózgu. Takie efekty daje stosowanie selenian sodu - może on hamować osłabienie funkcji poznawczych i uszkodzenia neurodegeneracyjne, które są cechą charakterystyczną wielu form demencji, w tym choroby Alzheimera.
Wesołość i przyjacielskie nastawienie pomoże powstrzymać rozwój demencji.
Gen starzenia się jest związany z rozwojem demencji, informują amerykańscy naukowcy.
Utrata masy ciała może być toksyczna dla zdrowia, a nawet prowadzić do demencji i chorób nowotworowych, wynika z badań opublikowanych w „Journal of Obesity".
Osoby z niską gęstością kości mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Warto utrzymywać stałą wagę, bo zmiany w tym zakresie mogą niekorzystnie wpływać na ryzyko demencji.
Osoby z wyższym poziomem przeciwutleniaczy we krwi mogą być mniej narażone na rozwój demencji.
Hormonalna terapia zastępcza stosowana u kobiet w okresie menopauzy nie zwiększa ryzyka rozwoju demencji.
Nadciśnienie jest nie tylko związane z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, ale może też wpływać na wyższe prawdopodobieństwo demencji.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później