Liczba wyników: 2278
Jak wykazały badania, media społecznościowe mogą pomóc w pokonywaniu samotności i poprawić stan psychiczny użytkowników. Okazuje się jednak, że czasem sprzyjają problemom psychicznym, w tym depresji.
Witaminy i minerały pełnią kluczową rolę w ludzkim organizmie. W przypadku tarczycy, której hormony są konieczne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka, jod jest niezbędny w syntezie hormonów tego gruczołu. Z kolei witamina D chroni wiele narządów, w tym także tarczycę.
Niedokrwistość jest skutkiem niedoborów żelaza, ale niedostateczne ilości witaminy B12 również mają znaczenie dla rozwoju tej dolegliwości.
Ogólne korzystanie ze smartfonu nie jest odpowiednim wskaźnikiem lęku, depresji lub stresu, twierdzą badacze, którzy jednak zalecają ostrożność w przypadku cyfrowego „detoksu".
Dzieci rozwiedzionych rodziców częściej się rozwodzą niż te, które dorastały w pełnych rodzinach- a wyjaśnieniem mogą być tutaj czynniki genetyczne, mówią eksperci.
W nowych badaniach uczeni skoncentrowali się na sprawdzeniu, czy pora ćwiczeń ma wpływ na podniesienie ogólnych możliwości fizycznych.
Dla skuteczności procesu odchudzania znaczenie ma nie tylko to, co się je, ale i kiedy spożywa się posiłki. Nowe badania dostarczają kolejnych informacji dotyczących najodpowiedniejszych pór jedzenia.
Oświetlenie na oddziale intensywnej terapii wpływa na samopoczucie pacjentów - oddziałuje na ich stan nawet po roku od zakończenia hospitalizacji. Przy oświetleniu dostosowanym do pory dnia stan zdrowia poprawia się nawet u pacjentów, którzy są ledwo przytomni w chwili przyjęcia na oddział.
Pora dnia ma znaczenie dla bezpieczeństwa operacji serca - najlepiej, jeśli można wykonać zabieg w godzinach popołudniowych, mówią badacze z Uniwersytetu w Lille.
Związek bywa polem bitwy. Jeśli chodzi zaś o utrzymanie pokoju, dla żon jest ważniejsze niż dla mężów uspokojenie sytuacji po burzliwej kłótni, mówią badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność