Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania ciasta dla cukrzyk w

Liczba wyników: 238

  • Cukrzyca. Jak właściwie pielęgnować stopy? [© nebari - Fotolia.com]

    Cukrzyca. Jak właściwie pielęgnować stopy?

    2017-03-06

    Cukrzyca to choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Jednym z jej powikłań jest tak zwana stopa cukrzycowa. Objawem tego schorzenia jest dysfunkcja w odczuwaniu bólu czy temperatury. Może to być przyczyną pojawiania się otarć i ran, które u cukrzyków goją się znacznie trudniej. Dodatkowo, zaburzenia krążenia mogą wywołać niewystarczające ukrwienie stopy, co w konsekwencji często doprowadza do martwicy, a nawet amputacji. Z tego powodu niezwykle ważna jest odpowiednia pielęgnacja stóp osób chorych na cukrzycę.

    Tagi: stopycukrzycastopa cukrzycowa

  • Jak nie przytyć w okresie świątecznym? Trzeba pić Yerba mate lub kawę [fot. collage Senior.pl]

    Jak nie przytyć w okresie świątecznym? Trzeba pić Yerba mate lub kawę

    2019-12-27

    Trudno jest nie folgować sobie dietetycznie w okresie świąteczno-noworocznym, wszak na niektóre potrawy i ciasta czeka się cały rok. Równocześnie jednak nikt przy tej okazji nie chce przytyć. Da się pogodzić te dwie tendencje? Okazuje się, że yerba mate i kawa mogą ograniczyć nagromadzanie się tłuszczu.

    Tagi: kofeinakawayerba mateodchudzanietłuszczBoże Narodzenie

  • Produkty, w których ukryty jest cukier (cz. I) [© victoria p. - Fotolia.com]

    Produkty, w których ukryty jest cukier (cz. I)

    2012-06-16

    Nawet jeśli nie masz ochoty na coś słodkiego, możesz dostarczać organizmowi więcej cukru niż myślisz. Niektóre produkty w sposób oczywisty kojarzone są z cukrem, np. ciasta, ciastka czy cukierki, inne jednak wydają się należeć do grupy niesłodkich artykułów, tymczasem w istocie mogą stanowić prawdziwą bombę węglowodanową.

    Tagi: ukryte składnikicukierwęglowodanydietajogurtpłatki śniadaniowe

  • Gluten - czy naprawdę jest wrogiem? [Gluten, © bg-pictures - Fotolia.com]

    Gluten - czy naprawdę jest wrogiem?

    2018-11-19

    Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?

    Tagi: glutendietaodżywianiealergie pokarmowedieta bezglutenowa

  • Nie tylko rzepak i soja - oliwy i oleje na naszych stołach [© inacio pires - Fotolia.com]

    Nie tylko rzepak i soja - oliwy i oleje na naszych stołach

    2011-07-11

    Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.

    Tagi: oliwa z oliwekextra virginextra vergineoliwkioliwa ekologicznaolej z pestek winogronolej ryżowy

  • Cukrzyca: zwróć uwagę na zdrowe tłuszcze w diecie [fot. collage Senior.pl]

    Cukrzyca: zwróć uwagę na zdrowe tłuszcze w diecie

    2015-11-12

    Jak wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje nie wiedząc o tym. W Polsce liczbę chorych szacuje się na dwa miliony. Liczba cukrzyków cały czas rośnie – wielu ekspertów twierdzi, że mamy do czynienia z groźną epidemią i przewiduje dalszy wzrost zachorowań. Do przyczyn powiększania się rzeszy chorych na cukrzycę zaliczana jest nieodpowiednia dieta, składająca się z produktów zawierających dużo dodanego cukru, zmniejszenie aktywności fizycznej i co za tym idzie – otyłość.

    Tagi: cukrzycadietagotowaniekuchniatłuszczeNNKT

  • Pizza: biała, czerwona, po polsku [Fot. ilolab - Fotolia.com]

    Pizza: biała, czerwona, po polsku

    2018-09-12

    Jeśli należymy do grona wielkich miłośników zapiekanego w piecu wytrawnego ciasta z dodatkami, poznając różne rodzaje pizzy będziemy mogli poszerzyć swój kulinarny repertuar. Choć na co dzień posługujemy się tylko jednym, ogólnym określeniem tego wywodzącego się z kuchni włoskiej przysmaku, tak naprawdę rozróżnia się nawet kilkanaście jego odmian. Jak się okazuje, Margherita to zaledwie wierzchołek smakowej góry lodowej.

    Tagi: pizza

  • Skórki banana - zobacz, jak dodać ją do diety i zdrowiej jeść [fot. Willfried Wende from Pixabay]

    Skórki banana - zobacz, jak dodać ją do diety i zdrowiej jeść

    2022-08-26

    Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.

    Tagi: bananysłodyczeciastkabłonnikmagnezpotascukier

  • Zdrowe świąteczne przyprawy [© Reena - Fotolia.com]

    Zdrowe świąteczne przyprawy

    2006-12-23

    Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.

    Tagi: przyprawyimbircynamongoździkigałka muszkatołowajałowiecliście lauroweziele angielskie

  • Mąka mące nierówna. Jak wybrać właściwą? [Fot. baibaz - Fotolia.com]

    Mąka mące nierówna. Jak wybrać właściwą?

    2017-12-13

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.

    Tagi: mągamaka pszennamaka gryczanamąka żytnia

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11