Liczba wyników: 1256
Jakkolwiek nadmiar cholesterolu jest jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych i zagraża naszemu układowi krążenia, może mieć również dobre efekty. Wydaje się jednak, że większa ilość cholesterolu u ludzi w sędziwym wieku przekłada się na lepszą ochronę przed chorobą Alzheimera.
Regularna aktywność fizyczna nie tylko pomaga dbać o kondycję, ale również chroni przed grypą, której sezon właśnie trwa.
Starsi ludzie z małą ilością witaminy D we krwi mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji i choroby Alzheimera niż ci, którzy mają jej odpowiedni poziom w organizmie.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.
Osoby z chorobami serca, które stosują dietę śródziemnomorską, są mniej narażone na zawał serca lub udar.
Nasze nastawienie do siebie i świata ma wpływ na zdrowie fizyczne. Nowe badania wskazują, że optymizm może pomóc uchronić się przed ponownym udarem.
Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.
Jeśli chcesz osłabić ryzyko rozwoju demencji, w tym choroby Alzheimera, wybierz się na spacer czy siłownię. Regularny wysiłek pozwoli zachować zdrowie mózgu.
To, co jesz, ma istotne znaczenie dla ryzyka rozwoju różnych form raka - m. in. wpływa na możliwość pojawienia się raka piersi.