Liczba wyników: 202
Świadomość Polaków dotycząca odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej szukamy produktów, które są naturalne. Jak podkreślają dietetycy – im bliżej natury, tym czujemy się zdrowsi. Stąd tak popularne stały się ekobazary czy targi śniadaniowe oferujące żywność najwyższej jakości. Jeśli chcemy czuć się dobrze w swoim ciele powinniśmy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Podobnie jest z kawą. Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając.
Uderzenia gorąca, bezsenność, wahania nastrojów, a czasem nawet osteoporoza, choroby serca czy nowotwór. Sprawcą takiego zamieszania w organizmie kobiety może być menopauza, a właściwie towarzyszące jej zmiany hormonalne w postaci spadku poziomu estrogenów. Jak złagodzić negatywne skutki tych procesów? Radzimy sięgnąć po len i zawarte w nim lignany lniane.
Dodanie oleju z siemienia lnianego do diety może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Naturalny ekstrakt z nieprażonych ziaren kawy może być pomocny w walce z niekontrolowanym poziomem cukru we krwi charakterystycznym dla cukrzycy.
Niezależnie od pory dnia, miejsca spożycia i towarzystwa: pobudza i orzeźwia. Znosi zmęczenie, rozjaśnia umysł. Stawia na nogi i poprawia humor. Jej pozytywny wpływ potwierdzają naukowcy, a rzesze zwolenników nie wyobrażają sobie dnia bez jej aromatu i cudownej, ożywczej mocy. Ponoć szatański wynalazek – kusi ludzkość już od wieków. Kawa.
Płatki śniadaniowe produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu. Jadalne części ziaren zbóż są bogatym źródłem m.in. błonnika.
Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Ze względu na działanie osłonowe polecane są osobom borykającym się problemami żołądkowymi. Ale czy tylko im?
Wielu z nas nie przywiązuje uwagi do tego, czy prawidłowo parzy herbatę sypaną. To duży błąd, ponieważ tylko trzymanie się pewnych zasad pozwala wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Jak przygotować naczynia? Wody o jakiej temperaturze użyć? Jak długo parzyć?
Już 2000 lat temu Majowie, uprawiając krzewy kakaowca, stworzyli z jego ziaren napój, który nazywali „pokarmem bogów”. Czekolada, uważana za przysmak tych nadprzyrodzonych władców, otaczana była szczególną czcią i jako taka pełniła magiczną rolę podczas odprawiania świętych rytuałów.