Liczba wyników: 1995
Rozwój zapalenia jelita grubego i raka jelita grubego może być zwiazany z niedostateczną ilością cukrów o nazwie O-glikany.
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Naczęstsze jej przyczyny są podobne do tych wywołujących inne rodzaje nowotworów, ale wśród charakterystycznych czynników nowotworu jelita grubego wymienia się głównie nadmiar alkoholu i czerwonego mięsa w diecie oraz otyłość. Z badań wynika, że dużej ilości przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia.
Niewielu ludzi trzeba zachęcać do picia kawy, jest to najpopularniejszy napój na świecie. Dotychczas wykazano wiele różnych korzyści, jakie płyną z niego dla organizmu ze względu na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy. Do już dość długiej listy można teraz dopisać dobroczynne oddziaływanie na jelita.
Moda ma to do siebie, że wciąż się zmienia. W każdym sezonie pojawiają się nowe trendy. Dotyczy to również kwestii zdrowotnych. Co jeść? Czego unikać? Jakie sporty uprawiać? Po które suplementy diety sięgać? Gluten od dłuższego czasu zbiera żniwa czarnego PR-u. W tym sezonie najbardziej popularna jest błędna teza, że zakleja jelita.
Twoje samopoczucie psychiczne nie pozostaje bez wpływu na układ trawienny. Kiedy się denerwujesz czy masz poczucie zagrożenia, proces trawienia spowalnia, a nawet się zarzymuje, to zaś oznaczać może skurcze jelitowe i biegunkę.
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?
Rak jelita grubego to jedna z powszechniejszych chorób nowotworowych. Być może odkrycie naukowców ze Szwecji usprawni dotychczasową terapię.
Im szybciej następuje diagnoza raka jelita grubego, tym większa jest szansa na wyzdrowienie. Warto więc znać objawy, by bezzwłocznie podjąć ratujące życie leczenie.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.