Liczba wyników: 1371
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.
Zdaniem naukowców z Manchester i Cambridge dieta bogata w warzywa i owoce może uchronić przed zapaleniem stawów.
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Mróz i suche powietrze w pomieszczeniach nie służą włosom. Także zimowa dieta, uboga w świeże warzywa i owoce, dodatkowo je osłabia.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Wraz z nadejście m wiosny na sklepowych półkach oraz straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto wykorzystać je do przygotowywania codziennych posiłków, wzbogacą ich smak a naszemu organizmowi dostarczą cenne substancje odżywcze i witaminy.