Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania warzywa strączkowe

Liczba wyników: 1371

  • Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?  [© emirkoo - Fotolia.com]

    Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?

    2016-05-25

    Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.

    Tagi: warzywadietakuchniakarczochykulinaria

  • Dojrzali Polacy nie lubią warzyw i owoców [© Denis Pepin - Fotolia.com]

    Dojrzali Polacy nie lubią warzyw i owoców

    2012-08-23

    Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.

    Tagi: owocewarzywasondażdieta

  • Dlaczego warto sięgnąć po soczewicę?  [Fot. monticellllo - Fotolia.com]

    Dlaczego warto sięgnąć po soczewicę?

    2018-07-16

    Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.

  • Dieta a zapalenie stawów

    2008-04-03

    Zdaniem naukowców z Manchester i Cambridge dieta bogata w warzywa i owoce może uchronić przed zapaleniem stawów.

    Tagi: dietaowocewarzywastawy

  • 8 produktów, które pomogą schudnąć

    2010-08-26

    Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.

    Tagi: odchudzaniedietaflawonoidywitamina Awitamina Ckawsy omega-3cholesterolnowotwórchoroby serca

  • Kiełki - zdrowy dodatek

    2008-04-26

    Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.

    Tagi: kiełkisojarzodkiewkarzerzuchawitaminydieta niskowęglowodanowadieta niskotuszczowadieta śródziemnomorska

  • Aloes i imbir pomogą zregenerować włosy po zimie

    2010-02-25

    Mróz i suche powietrze w pomieszczeniach nie służą włosom. Także zimowa dieta, uboga w świeże warzywa i owoce, dodatkowo je osłabia.

    Tagi: imbiraloeszimawłosy

  • Dieta a pamięć

    2007-11-14

    Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.

    Tagi: dietarybyowocewarzywaomega-3demencja

  • Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem [© nool - Fotolia.com]

    Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem

    2011-06-29

    Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

    Tagi: EHECbakterie e. coliprodukty spożywczewarzywahigienabezpieczeństwo żywności

  • Poczuj smak wiosny

    2008-04-15

    Wraz z nadejście m wiosny na sklepowych półkach oraz straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto wykorzystać je do przygotowywania codziennych posiłków, wzbogacą ich smak a naszemu organizmowi dostarczą cenne substancje odżywcze i witaminy.

    Tagi: warzywasałatapomidorwitaminy

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19