Liczba wyników: 484
Po letnich zabawach i odpoczynku nadeszła jesień – czas melancholii i przygotowań do zimy. Mimo swojego piękna, wielu kojarzy się negatywnie – powrót po wakacjach do szarej rzeczywistości, obniżenie temperatury. Ale czy nie jest cudowne zakładanie grubego, wełnianego swetra i rozgrzewanie się gorącą kawą przy książce? Polecamy, jak najlepiej wykorzystać jesienną porę.
Popularny w Japonii lek ziołowy pomaga przy stanach zapalnych jelit, w tym przy nieswoistym zapaleniu jelit (IBD). Daikenchuto (DKT) - preparat zawierający imbir, pieprz, żeń-szeń i maltozę - osłabia nasilenie zapalenia jelita grubego: zapobiega utracie ważnych bakterii jelitowych i zwiększa poziom komórek odpornościowych w okrężnicy, które zwalczają stany zapalne.
Jesień zagościła już u nas na dobre i jak na razie nigdzie się nie wybiera. Są wśród nas tacy, którzy przywykli do jej kaprysów i potrafią dostrzec w niej urok lecz zdecydowana większość z nas wraca wspomnieniami do lata, z sentymentem spoglądając na lekką garderobę. A jesień - jak to jesień - nie rozpieszcza i lubi płatać figle. Warto więc zadbać o swoją odporność i oprócz założenia grubego swetra, wcielić w życie kilka niezastąpionych rad.
Rak gruczołu krokowego staje się coraz większym problemem życia publicznego. W 2006 roku rak gruczołu krokowego zajmował u mężczyzn, pod względem zachorowalności, trzecie miejsce (po raku płuca i jelita grubego). W Polsce odnotowano w 2007 roku ponad 7300 nowych przypadków raka stercza. Z tej liczby około 4000 było leczonych radykalnie (radykalna prostatektomia lub radykalna radioterapia).
Zaparcia to jedne z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego. Szacuje się, że problem dotyczy niemal 30 proc. populacji (ok. 13 proc. w Polsce), a częstotliwość ich występowania nasila się po 65. roku życia. Zaparcia to wstydliwa dolegliwość, która często jest bagatelizowana, należy jednak pamiętać, że może ona stanowić objaw wielu niebezpiecznych chorób np. przewlekłego niedokrwienia jelit, cukrzycy czy nawet nowotworów jelita grubego. W jaki sposób uchronić się przed zaparciami i co robić, kiedy zauważymy u siebie występowanie tej dolegliwości?
Zakończyła się V edycja Ogólnopolskiego Programu dla Młodzieży „Mam Haka na Raka”, dedykowana rakowi jelita grubego. Okazała się ona nie tylko jubileuszowa, ale i rekordowa pod wieloma względami. Do walki z rakiem przystąpiło najwięcej w historii programu, bo aż 3700 uczniów. Jak pokazują badania, udział w programie istotnie wpływa także na zwiększenie świadomości profilaktyki nowotworowej w lokalnych społecznościach, a także realny wzrost zgłaszalności na badania profilaktyczne wśród rodzin uczestników.
Bóle brzucha i zaburzenia rytmu wypróżnień są częstymi objawami wielu dolegliwości. Od pozornie niegroźnych – niestrawności i biegunki, po poważniejsze stany zapalne. Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome – IBS) jest najczęstszą przewlekłą chorobą jelita cienkiego i grubego – szacuje się, że cierpi na nią nawet 20 proc. populacji. Chociaż nie wiąże się z groźnymi powikłaniami, potrafi znacznie obniżyć komfort życia. W łagodzeniu dolegliwości związanych z IBS pomocne mogę być świadomie wybierane probiotyki.
Istnieje związek między wirusowym uszkodzeniem jelit a przedwczesnym biologicznym starzeniem się.
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny dla zapobiegania kilku formom nowotworów. Przeciwnowotworowe działanie witaminy D jest szczególnie widoczne w profilaktyce i (do pewnego stopnia) leczeniu raka okrężnicy i różnych rodzajów raka krwi