Liczba wyników: 343
Obecność partnera w pobliżu może znacznie zmniejszyć poziom bólu. Samo mówienie i dotyk kochanej osoby osłabia dolegliwości bólowe.
Zgodny, stabilny związek pomaga zachować równowagę psychiczną i ochronić się przed różnymi zaburzeniami.
Trzeba zmniejszyć ilość mięsa i przetworzonych produktów w diecie, a zwiększyć dawkę świeżych artykułów, by poprawić swoje szanse na długowieczność.
Wiemy, że dieta ma wpływ na nasze zdrowie i poziom energii, ale czy może także oddziaływać na nasze relacje? Wygląda na to, że sprawdza się powiedzenie "jak głodny to zły". Opublikowane w tym tygodniu wyniki nowych badań sugerują, że niskie stężenie glukozy we krwi może nasilać gniew i agresję między małżonkami.
Często bywa zwany Lanym Poniedziałkiem, śmigusem-dyngusem, oblewanką, polewanką. Dzień ten najczęściej upływa pod znakiem rodzinnych oraz towarzyskich spotkań, a dla wielu to czas zabaw, psot, żartów i ogólnej wesołości, która wiąże się bezpośrednio z tradycją wzajemnego oblewania się wodą.
Nowe badanie sugeruje, że prawdopodobieństwo pozostawania w długotrwałym szczęśliwym związku jest do pewnego stopnia zależne zarówno od twoich genetycznych uwarunkowań, jak i tych cechujących twojego współmałżonka.
Palenie papierosów cały organizm i zwiększa ryzyko róznych chorób, nie pozostaje też bez znaczenia dla naszego wyglądu - bardzo odznacza się na twarzy. Szczególnie palacza można poznać po ziemistej cerze oraz silniejszych oznakach starzenia się wokół oczu, ust i na policzkach.
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Specjaliści zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tymczasem Polacy upodobali sobie reklamowane jako zdrowe wysokoprzetworzone produkty rybne. Lubimy je za niską cenę, ale trzeba przyznać, że wiele z nich to raczej artykuły „rybopochodne”, pozbawione wartości odżywczych i o niskiej jakości. Ile ryby jest tak naprawdę w rybie?
Odsetek rozwodów w różnych częściach świata jest coraz wyższy. Australijscy uczeni postanowili sprawdzić, jakie czynniki sprzyjają rozstaniom, a jakie zwiększają szanse trwałości związku.