Liczba wyników: 3323
Nowe badania prowadzone we Włoszech rzucają światło na sposób, w jaki zmiany w mózgu mogą wpływać na duchowe i religijne postawy. Naukowcy mają nadzieję, że wyniki ich badań, opublikowane w czasopiśmie Neuron, przyczynią się ostatecznie do opracowania nowych metod leczenia niektórych zaburzeń osobowości.
Niepewność jutra, ryzyko utraty pracy, nasilona presja konsumpcyjna i rywalizacja finansowa to główne czynniki ze sfery ekonomiczno-społecznej, które przyczyniają się do wzrostu podatności na choroby psychiczne.
Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii przeprowadzili badania wykazujące zależność pomiędzy długością życia a stanem cywilnym.
Duża różnica w wielkościach ciśnienia skurczowego (górnego) i rozkurczowego (dolnego) krwi może mieć istotny wpływ na pogorszenie się podstawowych funkcji mózgu u osób po 80 roku życia - informuje Forbes.
Od 9 do 11 kwietnia w Pradze będzie odbywać się III edycja międzynarodowego sympozjum „Pamięć Europy”, poświecona współczesnej kulturze pamięci w kontekście przypadających w tym roku ważnych rocznic historycznych. Udział w sympozjum wezmą przedstawiciele ponad 150 instytucji i organizacji pozarządowych zajmujących się historią XX wieku z ponad 20 krajów Europy
Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Mózg nie radzi sobie dobrze z osłabieniem słuchu związanym z wiekiem i cierpi na tym pamięć.
Od dawna wiadomo, że palenie papierosów wywołuje wiele różnych bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Teraz jednak zbadano, jak nawyk ten wpływa na wygląd - uczeni pokazali, że papierosy postarzają twarz.
Na naszą sylwetkę oraz ryzyko rozwoju chorób wpływa nnie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy spożywamy posiłki. Z nowych badań na myszach wynika, że dostęp do jedzenia w czasie ograniczonym do dziesięciu godzin może pomóc w osłabieniu ryzyka cukrzycy oraz otyłości.