Liczba wyników: 12017
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...
„Produkować, nie niszcząc ziemi - żywić, nie szkodząc społeczeństwu" to podstawowy cel producentów żywności ekologicznej. Dziś jednak słowo „ekologiczny" stało się modne i często nadużywane. Pojawiają się więc wątpliwości, czy rzeczywiście produkty określane tym mianem różnią się czymś od innych. I czy warto je kupować?
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem i aromatem, zapominamy często o bogactwie jej walorów zdrowotnych.
14 października 2010 r. na całym globie, również w Polsce, obchodzony był Światowy Dzień Wzroku. Jego głównym celem jest zwrócenie uwagi na problemy chorób oczu. Problemy z widzeniem ma blisko połowa Polaków.
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak naprawdę jest nam potrzebne na danym etapie życia. Nie warto jednak lekceważyć roli suplementacji, bo stosowana przemyślanie może naprawdę wiele zdziałać.
Klimakterium to okres w życiu kobiety, który charakteryzuje się stopniowym narastaniem niewydolności hormonalnej jajników. Klimakterium zarówno poprzedza menopauzę, jak i następuje po niej. Określany zamiennie przekwitaniem, może mieć różną długość i trwa nawet do 10 lat po ostatniej miesiączce kobiety. Natomiast menopauza oznacza ostatnią miesiączkę w życiu kobiety. W naszej strefie klimatycznej przypada między 45 a 55 rokiem życia kobiety.
Jak złagodzić stresogenny wpływ codziennych obowiązków na nasze serce? Po pierwsze: relaks, po drugie: wsparcie bliskich a po trzecie: ziołowe napary, herbatki lub krople np. nasercowe krople.
Lato to znakomita okazja do wzbogacenia swojej diety o owoce, ze statystyk wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie około 50 kg owoców. To za mało o przynajmniej 10 kg – komentują specjaliści.
Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, korzystajmy więc z możliwości i jedzmy jak najwięcej tych nie tylko smacznych ale i zdrowych owoców.
Po miód warto sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się przeziębieni, ten niepozorny smakołyk ma znacznie więcej prozdrowotnych właściwości.