Liczba wyników: 761
Historia szparagów sięga 4500 lat wstecz. Delektowali się nimi już starożytni Rzymianie, lecz pochodzenie tych warzyw nie jest jednoznacznie potwierdzone. Niektórzy sugerują, że szparagową ojczyzną jest Azja, gdzie w dawnych Chinach wykorzystywano te rośliny jako środek od kaszlu oraz afrodyzjak.
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.
Nic nie działa tak pozytywnie na skórę i samopoczucie, jak odpowiednio dobrane do naszych potrzeb zioła. Ich właściwości lecznicze były powszechnie znane i wykorzystywane już w starożytności. Teraz, kiedy coraz częściej korzystamy z wiedzy naszych babć, stały się popularną bazą większości dobrych kosmetyków.
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Chińscy cesarze pili ten szlachetny napój już 2000 lat temu. Ma on niezwykłe cechy lecznicze i profilaktyczne. Cały świat pokochał czerwoną herbatę za jej szczególne właściwości – pomagające pozbyć się w szybkim tempie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Hiszpańscy naukowcy odkryli lecznicze właściwości kryjące się w hormonie żołądkowym, który w naturalny sposób jest wytwarzany przez organizm człowieka. Wykazano, że hormon znany pod nazwą ghrelina zmniejsza zwłóknienie wątroby, stres oksydacyjny i zapalenie oraz zapobiega poważnym uszkodzeniom wątroby. Szczegółowe wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Hepatology, piśmie Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Chorobami Wątroby.
Wyciągi ziołowe, które mają działanie lecznicze dla całego organizmu, stosować można również w utrzymaniu włosów w dobrym stanie. W skład kuracji przeciw wypadaniu włosów wchodzą ekstrakty ze skrzypu polnego, rozmarynu lekarskiego, brzozy i pokrzywy.
Kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Powinna jednak być stałym punktem jadłospisu Polaków z uwagi na jej właściwości lecznicze i odżywcze. W tych małych niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. W jakim „towarzystwie” powinniśmy spożywać tę smaczną kaszę?