Liczba wyników: 837
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
56 procent internautów codziennie przyrządza potrawy dla siebie, rodziny czy znajomych. Kolejne 28 procent czyni to kilka razy w tygodniu. Wybierając odpowiednie przepisy internauci korzystają przede wszystkim z własnego doświadczenia, jeśli jednak sięgają po pomoc z zewnątrz najczęściej szukają jej właśnie w internecie.
Wielkanoc jest najważniejszym i najstarszym świętem chrześcijańskim. W Polsce obchodzona jest zawsze uroczyście i rodzinnie. Wśród wystawnych dań na świątecznym stole często obecne były potrawy z dziczyzny. Dziś to szlachetne mięso powoli wraca na polskie stoły, przede wszystkim dzięki większej dostępności w sklepach.
Niemal wszyscy Polacy kultywują bożonarodzeniowe tradycje, wynika z nowego badania CBOS. Znaczna większość z nas ubiera choinkę, dzieli się opłatkiem, je w wigilię tradycyjne potrawy. Chętnie, choć już nie tak licznie, uczestniczymy w pasterce i modlimy się przed kolacją wigilijną.
Jesień w pełni. Co prawda słońca nie brakuje, ale wystarczy wyjść na zewnątrz, by poczuć, że temperatura znacznie spadła, a przejmujący wiatr powoduje drżenie. Środowisko lekarskie zgodnie rekomenduje szczepionki przeciw grypie - szczególnie osobom starszym i osłabionym. Niektórzy seniorzy jednak znaleźli odmienne sposoby na wzmocnienie przed sezonem grypowym- preferują m. in. jedzenie gruszek gotowanych na parze, kąpiele w mieszance ziołowej oraz masaże.
Jaka jest jakość potraw w barach typu fast food? Jak wynika z najnowszej kontroli Inspekcji Handlowej, najwięcej zastrzeżeń dotyczy sposobu informowania o cenach i oznakowania produktów. Potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi są na ogół zgodne z wymaganiami.
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
W Wigilię 24 grudnia zgodnie z tradycją zasiądziemy w rodzinnym gronie, aby skosztować 12 pieczołowicie przygotowanych potraw. Dla wielu osób, szczególnie dla tych na diecie, świąteczna kolacja to dylemat. Czy potrawy nie są zbyt kaloryczne? Co mogę zjeść, a czego nie? Czy nie przytyję jedząc dodatkową porcję pierogów?
Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym? Skąd 12 potraw na stole? Czy ryba po grecku faktycznie jest grecka? Dlaczego karp uważany jest za symbol Wigilii?
Człowiek to w 2/3 woda. Wie to każdy uczeń szkoły podstawowej. Niestety wiedza ta nie idzie w parze z powszechną dbałością o uzupełnianie tego podstawowego składnika organizmu, wspomagającego wszystkie procesy metaboliczne i ogólną sprawność. Tylko 44% Polaków deklaruje, że pije wodę codziennie. Większość (66%) tylko wtedy, gdy odczuwa pragnienie, które jest pierwszym sygnałem odwodnienia. Dlaczego warto pamiętać o regularnym sięganiu po wodę? Eksperci z różnych dziedzin, podają aż 21 powodów!