Liczba wyników: 1962
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.
Procesy zapalne są do pewnego stopnia są niezbędne dla funkcjonowania organizmu, ale jeśli są zbyt aktywne, mogą również doprowadzić do różnorodnych uszkodzeń i przyczyniać się do chorób serca, udaru, niektórych nowotworów oraz innych poważnych problemów zdrowotnych.
Witamina D okazuje się mieć trudny do przecenienia wpływ na organizm. Dowiedziono już, że jej odpowiednia ilość wiąże się z wyższą ochroną przed różnymi rodzajami nowotworów, teraz odkryto jej dobroczynny wpływ na poziom ciśnienia krwi.
Zaledwie cztery i pół minuty codziennej energicznej aktywności, która znacząco przyspiesza oddech, może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów nawet o 32 procent. Przy czym nie chodzi tu o specjalne ćwiczenia - wystarczą codzienne czynności.
Dziś obchodzimy Dzień Walki z Rakiem. Choroba stanowi drugą na liscie przyczyn zgonów w naszym kraju. Co roku w Polsce diagnozuje się ponad 120 tysięcy nowotworów, a z ich powodu umiera niemal 100 tysięcy ludzi.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny dla zapobiegania kilku formom nowotworów. Przeciwnowotworowe działanie witaminy D jest szczególnie widoczne w profilaktyce i (do pewnego stopnia) leczeniu raka okrężnicy i różnych rodzajów raka krwi
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Co roku 4 lutego obchodzimy Światowy Dzień walki z Rakiem. Ponieważ choroba stanowi drugą globalnie przyczynę zgonów, organizatorzy Dnia mają nadzieję na popularyzację działań profilaktycznych i leczniczych, co przełoży się na zmniejszenie liczby śmierci w wyniku nowotworów.
Panowie są znani z większego niż panie zdystansowania do kwestii zdrowia. Najprawdopodobniej to jest jedna z przyczyn, dla których żyją krócej. Co jednak jest najpowszechniejszą zdrowotną bolączką u panów? W największej mierze zmagają się z różnymi rodzajami nowotworów oraz chorobami serca.
Biała, czerwona, włoska, pekińska. Tylko kapusta ma zdolności regulowania ciepłoty ciała. Korzystnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę. Łagodzi bóle reumatyczne, spowalnia procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Sok ze świeżej główki ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.