Liczba wyników: 6584
Zioła i przyprawy zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wykazują silne działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi wywoływanymi wysokim poziomem cukru we krwi, mówią uczeni z University of Georgia.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Jeśli dostarczasz sobie zbyt dużo cukru, niszczysz swoje zdrowie, mówią eksperci.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.
Jeśli jesteś diabetykiem, regularne sprawdzanie poziomu cukru jest niezbedne. Na szczęście, obecnie każdy pacjent może zaopatrzyć się w glukometr i na bieżąco kontrolować glikemię. Aby jednak mieć pewność, że pomiar jest dobry, trzeba stosowac się do kilku reguł, w tym mieć czyste dłonie.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Tort czy ciastka mogą kojarzyć się z przyjemnymi dla podniebienia i ogólnego nastroju chwilami, ale w istocie cukier nie służy mentalnemu samopoczuciu, mówią badacze z University College London.
FGF21, hormon wątroby, może mieć wpływ na kontrolę łaknienia słodyczy i alkoholu.
Cukrzyca to choroba utrudniająca życie, jednak można nad nią zapanować. Kluczową kwestią jest samokontrola, wizyty u lekarza oraz przyjmowanie leków to nie wszystko, pacjent powinien wyrobić w sobie nawyk regularnego oznaczania glikemii.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.