Liczba wyników: 945
Niewielu ludzi trzeba zachęcać do picia kawy, jest to najpopularniejszy napój na świecie. Dotychczas wykazano wiele różnych korzyści, jakie płyną z niego dla organizmu ze względu na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy. Do już dość długiej listy można teraz dopisać dobroczynne oddziaływanie na jelita.
Moda ma to do siebie, że wciąż się zmienia. W każdym sezonie pojawiają się nowe trendy. Dotyczy to również kwestii zdrowotnych. Co jeść? Czego unikać? Jakie sporty uprawiać? Po które suplementy diety sięgać? Gluten od dłuższego czasu zbiera żniwa czarnego PR-u. W tym sezonie najbardziej popularna jest błędna teza, że zakleja jelita.
Twoje samopoczucie psychiczne nie pozostaje bez wpływu na układ trawienny. Kiedy się denerwujesz czy masz poczucie zagrożenia, proces trawienia spowalnia, a nawet się zarzymuje, to zaś oznaczać może skurcze jelitowe i biegunkę.
Utrata kogoś bliskiego, w tym zwierzęcia, z którym się zżyło, może prowadzić nie tylko do silnej traumy i problemów psychicznych, ale i wiązać się z chorobami ciała – zespół takotsubo, czyli kardiomiopatia stresowa, czy też „zespół złamanego serca" diagnozuje się, gdy ostra niewydolność serca wydarza się z powodu jakichś trudnych doświadczeń.
Rak jelita grubego to jedna z powszechniejszych chorób nowotworowych. Być może odkrycie naukowców ze Szwecji usprawni dotychczasową terapię.
Im szybciej następuje diagnoza raka jelita grubego, tym większa jest szansa na wyzdrowienie. Warto więc znać objawy, by bezzwłocznie podjąć ratujące życie leczenie.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość