Liczba wyników: 14031
Dlaczego migdały powinny obowiązkowo trafić do naszego codziennego menu? Przede wszystkim ze względu na ich właściwości bezcenne dla organizmu. Migdały, choć pozornie kaloryczne, są prawdziwą bombą materiałów i witamin oraz zdrowych tłuszczy nienasyconych.
Większość z nas traktuje wizytę u lekarza jak zło konieczne i decyduje się na wizytę w przychodni dopiero wtedy, gdy zaczyna poważnie niedomagać lub pojawia się ból. W codziennym życiu lekceważymy profilaktykę, która pozwala wychwycić początkowe fazy rozwoju wielu chorów i tym samym umożliwić skuteczne leczenie. To błąd, który może kosztować życie.
Pięć godzin snu, tak często dzisiaj praktykowany sposób wypoczywania, nie wystarcza. Niedostateczna ilość odpoczynku ma bezpośredni negatywny wpływ na stan zdrowia.
Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.
Z chorobami i męczącymi nas przypadłościami można walczyć na wiele sposobów. Najprostszą i ogólnie dostępną metodą jest… zwiększenie spożycia warzyw i owoców – naturalnych suplementów naszej codziennej diety.
Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.
Dzięki badaniu RTG zębów można przewidzieć osteoporozę - taką wiadomość ogłosili szwedzcy naukowcy z Sahlgrenska Academy. Dowiedli, że rzadka struktura tkanki kostnej szczęki w średnim wieku wiąże się z późniejszą rosnącą łamliwością innych kości. To nie jedyna tajemnica, którą doświadczony stomatolog potrafi odczytać z twojej jamy ustnej.
Wraz ze wzrostem powszechności i koniecznością coraz częstszego używania komputera pojawiają się problemy zdrowotne charakterystyczne dla tego typu aktywności. Zagrożenia zdrowia związane są najczęściej z przyjmowaniem niewłaściwej postawy ciała wymuszanej budową i ustawieniem urządzeń biurowych, a także specyficznym trybem życia: brakiem aktywności ruchowej przez długi okres czasu oraz chęcią intensywnego nadrobienia ubytków w tejże w dni wolne od pracy.
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...
„Produkować, nie niszcząc ziemi - żywić, nie szkodząc społeczeństwu" to podstawowy cel producentów żywności ekologicznej. Dziś jednak słowo „ekologiczny" stało się modne i często nadużywane. Pojawiają się więc wątpliwości, czy rzeczywiście produkty określane tym mianem różnią się czymś od innych. I czy warto je kupować?