Liczba wyników: 909
Osoby, które we wczesnej dorosłości zmagają się z chorobą sercowo-naczyniową, mogą być bardziej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem oraz słabsze zdrowie mózgu w średnim wieku.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Zwierzęta, którym podawano rilmenidynę, obecnie stosowaną w leczeniu nadciśnienia tętniczego, żyły dłużej i miały lepsze wskaźniki zdrowia, podobnie jak w sytuacji ograniczania kalorii.
Kolejni eksperci mówią, że izolacja społeczna jest istotnym czynnikiem ryzyka dla demencji. Nowe technologie mogą jednak skutecznie ją osłabiać.
Do swoich regularnych treningów dodaj jogę - to jeszcze poprawi zdrowie układu sercowo-naczyniowego i samopoczucie i jest bardziej efektywne niż ćwiczenia rozciągające. Praktykowanie jogi obniżyło skurczowe ciśnienie krwi i spoczynkowe tętno oraz zmniejszyło 10-letnie ryzyko sercowo-naczyniowe.
Gorące źródła mogą pomóc przy różnych dolegliwościach. Okazuje się, że sprzyjają też walce z nadciśnieniem u seniorów.
Dieta nazywana „postem przerywanym" sprawiła, że u pacjentów odnotowano zupełne cofnięcie się cukrzycy, czyli uzyskano poziom HbA1c (średniego poziom cukru we krwi) poniżej 6,5 proc. przez co najmniej rok po odstawieniu leków przeciwcukrzycowych.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Osoby, które przyjmują statyny, rodzaj leków obniżających poziom cholesterolu, mogą mieć niższe ryzyko wystąpienia udaru wywołanego krwotokiem śródmózgowym.