Liczba wyników: 631
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu zyskał około 18 procent mniej na wadze, gdy podawano im do picia sok grejpfrutowy w porównaniu do zwierząt pijących wodę.
Sok owocowy, o ile nie jest sztucznie dosładzany, stanowi zdrowy element diety i może być uważany za jedną z pięciu zalecanych porcji owoców lub warzyw. Jeśli jednak zażywasz jakieś leki, taki napój może poważnie zaburzać ich działanie...
Polaków ogarnęło spożywcze eko-szaleństwo. W sklepach jest coraz więcej naturalnych soków owocowych, warzyw z ekologicznych upraw i wędlin „z własnej wędzarni”. Jednak nie wszystko określane mianem „eko” naprawdę nim jest.
W wielu domach stoi w doniczkach obok innych roślin. Nieświadomi jego właściwości ograniczamy kontakt z nim wyłącznie do podlewania i pielęgnacji. Aloes. Tymczasem już przed wiekami odkryto, że jest to prawdziwy skarb, a sok i miąższ aloesu działa między innymi regenerująco, ochronnie oraz uodparniająco na organizm. To niemal mityczne panaceum, czyli lek na wszystko.
Biała, czerwona, włoska, pekińska. Tylko kapusta ma zdolności regulowania ciepłoty ciała. Korzystnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę. Łagodzi bóle reumatyczne, spowalnia procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Sok ze świeżej główki ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z istotnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyjaśniamy co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najbardziej wartościowym źródłem jest 100% sok pomarańczowy.
Echinacea jest jednym z najpopularniejszych ziół w Europie i Stanach Zjednoczonych. Z różnych części jeżówki sporządza się odmienne produkty: nalewka i herbata przygotowywane są z korzeni, sok z liści, łodygi i kwiatów. Specyfiki te uznawane są za skuteczne środki na wzmocnienie odporności i leczenie trudno gojących się ran.
W sezonie letnim znacznie łatwiej jest nam zaopatrzyć się w soczyste oraz świeże owoce, takie jak aronia czy czarna porzeczka. Smakują one wyśmienicie tuż po zerwaniu z krzaka, czy w postaci domowych przetworów bądź aromatycznych soków. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz doskonałych walorów smakowych, owoce te są naturalnym lekarstwem.
Wszyscy wiemy, że soki owocowe to świetne napoje. Ich dobroczynne działanie ma wiele aspektów - od najbardziej oczywistego, tj. skutecznego gaszenia pragnienia, poprzez pomoc w zachowaniu odpowiedniej wagi, aż po zapobieganie rozlicznym chorobom. No tak, ale wszystkie te informacje cechują się zbyt wysokim stopniem ogólności - co może nam ułatwić, bądź zagwarantować określony sok? Oto przegląd.