Liczba wyników: 93
Kiedy doświadczana sytuacja przewyższa możliwości naszych reakcji, następuje rozchwianie, a następnie proces przywracania równowagi organizmu. To właśnie stres, którego efektem są rozmaite zachowania, w tym przejadanie się. Tymczasem trzeba walczyć z niekontrolowanym jedzeniem, bo może prowadzić do nadwagi, otyłości i licznych problemów zdrowotnych.
Już niedługo będziemy w Polsce malować pisanki i szykować ekwipunek na śmigus-dyngus. W tym samym czasie Anglicy pieką bułeczki z cynamonem, w Hiszpanii ruszą kolorowe procesje, a w Szwecji można spodziewać się wizyty... czarownic. Tradycje wielkanocne są niezwykle barwne i różnorodne.
Zgaga to problem żołądkowy wywołany dostawaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, którego śluzówka nie jest do tego przystosowana i ulega uszkodzeniu. Ddolegliwość jest związana z niezdrowym trybem życia, ale może być także objawem innej choroby.
Promocje, superoferty, okazje, zestawy, a wszystko to w świątecznej aranżacji. Już od połowy listopada w sklepach zaczyna się okres przedświąteczny. Choinki, mikołaje, renifery, dźwięk kolęd, wszystko to wprawia w radosny nastrój i sprzyja chęci zostawienia w kasie grubszej gotówki. Przedświąteczna machina marketingowa ruszyła.
Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka - smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury.
12 września mija 90. rocznica urodzin Stanisława Lema. W marcu minęła 5. rocznica jego śmierci. Warto zatem raz jeszcze sięgnąć po filmowe pokłosie dorobku tego wybitnego pisarza, choć należy przy tym pamiętać, iż filmowcom rzadko udawało się osiągnąć głębię oryginału. Stąd też pozostaje ono jedynie swego rodzaju ciekawą próbą dotarcia do istoty przesłania wielkiego pisarza. W przeglądzie trwającym w dniach 12 – 19 września warszawskie kino Iluzjon Filmoteki Narodowej zaprezentuje 9 adaptacji dzieł Lema.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Babki, mazurki, jajka, szynka i biała kiełbasa to główni bohaterowie wielkanocnej uczty. Niewątpliwie są to pokusy, które zagrażają zgrabnej sylwetce. Jednak czas spędzony przy suto zastawionym stole nie musi przełożyć się na dodatkowe kilogramy. Podpowiadamy co i jak jeść, aby Wielkanoc kojarzyła nam się nie tylko ze smacznym, lecz i zdrowym jedzeniem.
Czytajmy etykiety, sprawdzajmy daty ważności, skład, sposób produkcji, uważnie przyglądajmy się promocjom i przedświątecznym wyprzedażo - tak w skrócie przedświąteczne wyglądają rady UOKiK dla klientów sklepów.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.