Liczba wyników: 140
Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia – zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans i tego nie robią. Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów.
Początkowe objawy cukrzycy są łagodne. Co więcej, rozwijają się stopniowo, więc łatwo je przeoczyć lub przypisać zwykłemu zmęczeniu i innym tego rodzaju dolegliwościom. W efekcie u wielu pacjentów diagnozuje się chorobę kilka lat później. Skutki zaś są bardzo niebezpieczne, bo nieleczona cukrzyca prowadzi do licznych powikłań, w tym śmierci. Zastosuj te rekomendacje, żeby uchronić się przed cukrzycą lub dobrze nią zarządzać, jeśli już się rozwinęła.
Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.
Często z braku czasu sięgamy po słodycze czy inne śmieciowe jedzenie. Takie nawyki nie przyniosą nam jednak nic dobrego, a na pewno nie pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zamiast nich warto postawić na możliwie naturalne i szybkie w przygotowaniu produkty.
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Już niewielka codzienna porcja orzechów (np. orzeszków ziemnych czy orzechów włoskich) może pomóc uchronić przed śmiercią z powodu raka i chorób serca. Wystarczy pół garści.
Słona lub chlorowana woda, wiatr, promienie UV, wysoka temperatura to główni wrogowie naszych włosów latem. Po wakacjach pełnych słońca bądź łatwo zauważyć, że nasze kosmyki nie są w najlepszej kondycji.
Choć na naszych świątecznych stołach królują mazurki i babki, to w europejskich krajach spotkać można wiele innych wielkanocnych deserów. Przedstawiamy 10 popularnych słodkości z 10 europejskich stołów.
Orzechy słusznie zyskały miano superjedzenia - badania wykazały, że umieszczenie ich w swoim jadłospisie pomoże żyć dłużej.
Ostatnio olej kokosowy zyskuje uznanie zarówno dietetyków, jak i konsumentów. Prawdą jest bowiem, że ma wiele pozytywnych właściwości, m. in. wspomaga zdrowie serca, wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry. Odkryto też, że może być pomocny w odchudzaniu, choć w tym zakresie wyniki nie są tak jednoznaczne.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość