Liczba wyników: 1399
Francuzi odznaczają się niskimi wskaźnikami choroby wieńcowej, a przecież ich dieta cechuje się dość wysokim poziomem tłuszczu. Skąd ten paradoks?
Używanie filtrów przeciwsłonecznych staje się coraz powszechniejsze, ale równocześnie wzrasta liczba zachorowań na czerniaka i inne formy raka skóry: na tym polega paradoks kremów przeciwsłonecznych, uważają naukowcy.
Osoby pracujące w wysokim stresie i mające niewielką kontrolę nad swoją pracą umierają młodziej lub są mniej zdrowe niż ci, które mogą liczyć na spokojniejsze środowisko pracy.
Kolagen, białko odpowiedzialne za elastyczność skóry, stanowi zwykle główny składnik kremów przeciwzmarszczkowych. Wzmacnia komórki skóry dostarczając im wiązadeł budulcowych, co w efekcie czyni skórę jędrniejszą, bardziej sprężystą i wyglądającą młodziej.
Mózgi, w których, pomimo wieku, utrzymane są odpowiednie połączenia nerwowe, zachowują swoje funkcje na wysokim poziomie, wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie organizacji Age UK.
U ludzi, którzy jedzą dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym (np. biały chleb, ziemniaki i inne produkty, które szybko uwalniają energię do krwiobiegu) notuje się dużo większe ryzyko rozwoju zaćmy, dowodzą australijskie badania, których wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Ograniczone miejsce w walizce i maksymalizacja działania. Multikosmetyki to rozwiązanie, które sprawdzi się idealnie podczas wakacyjnych wypraw. Zamiast zabierać ze sobą bronzer, balsam po opalaniu oraz krem wystarczy tylko jeden produkt. Efekt? Oszczędność miejsca i wypielęgnowana skóra.
Zabieg, która nie dotyczy serca, może wywoływać uszkodzenia tego organu u osób z wysokim ryzykiem rozwoju choroby serca i ma związek ze zwiększonym zagrożeniem śmiercią.
Jakkolwiek zaburzenia snu nie wywołują choroby Alzheimera, niektóre mogą częściej występować u osób, które cechują się wysokim ryzykiem genetycznym rozwoju demencji.
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Heidelbergu wykazały, że tzw. euforia biegaczy jest spowodowana wysokim poziomem endokanabinoidów, a nie endorfin, jak się dotychczas uważało.