Liczba wyników: 7379
Bio, eko i organic - oznakowany takimi wyrażeniami produkt powinien pochodzić z rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że musi zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, uprawianych bez sztucznych nawozów, z zastosowaniem ograniczonej liczby substancji dodatkowych. Inspekcja Handlowa zakwestionowała co piątą sprawdzoną partię produktów eko
Fundacja Dajesz Pracę PL wraz z firmą DEMO Effective Launching przygotowały kampanię społeczną mającą na celu nauczenie Polaków przywiązywania się do rodzimych produktów, a przez to osłabić skutki światowego kryzysu finansowego na polskim rynku. Akcja prowadzona pod hasłem „Bądźmy dumni z polskich produktów” ruszy jeszcze w pierwszym kwartale 2009 roku.
Badania przeprowadzone w Islamabadzie, w których wzięło udział ponad 40 000 osób w wieku średnim, dowiodły, że dieta bogata w niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Żywność pełnoziarnista jest niskotłuszczowa, odżywcza i dobrze zaspokaja głód. Nie każdy jednak wie, że jej spożycie wpływa na zmniejszenie zachorowań na różne schorzenia wśród osób starszych, w tym cukrzycę i problemy z sercem. Co więcej, amatorzy pełnoziarnistego chleba wykazują niższą śmiertelność spowodowaną chorobami sercowo – naczyniowymi niż ci, którzy sięgają po inne pieczywo.
Coraz częściej zwracamy uwagę na wartości odżywcze dostępnych produktów, chcemy jeść smacznie i zdrowo. Ważne stały się dla nas składniki wpływające na określone funkcje organizmu, w konsekwencji cenimy produkty, z których wyeliminowano substancje uznane za szkodliwe lub niepożądane. Takimi są np. produkty sojowe.
Nie potrzeba ci specjalnych diet, suplementów i mikstur - wystarczy, że do jadłospisu dodasz określone produkty, których skład sprawia, że możemy liczyć na dobre zdrowie.
Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta sprzyja zarówno lepszemu samopoczuciu fizycznemu, jak i psychicznemu, niektóre produkty mają jednak „specjalne" właściwości - ich spałaszowanie może osłabić stres.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Nawet jeśli nie masz ochoty na coś słodkiego, możesz dostarczać organizmowi więcej cukru niż myślisz. Niektóre produkty w sposób oczywisty kojarzone są z cukrem, np. ciasta, ciastka czy cukierki, inne jednak wydają się należeć do grupy niesłodkich artykułów, tymczasem w istocie mogą stanowić prawdziwą bombę węglowodanową.