Liczba wyników: 2676
Ludzie z cukrzycą powinni przedyskutować leczenie uzupełniające ze swoimi lekarzami. Tego rodzaju terapia, obok standardowej, może pomóc w walce z chorobą, ale i powodować problemy oraz komplikacje.
Naukowcy odkryli, że starsi ludzie, którzy mają skłonność do ucinania sobie wielu drzemek, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu II. Badania, które zostało przeprowadzone w Chinach, wykazały również, że długie spanie powoduje zaburzenia stężenia glukozy.
W naszym kraju zdiagnozowano 1,5 miliona ludzi chorych na cukrzycę, ale szacuje się, że może być ich nawet 3 miliony. Tymczasem badania, których wyniki ogłoszono na konferencji Diabets UK, dowiodły, że spadki stężenia cukru we krwi mogą prowadzić problemów mentalnych. Pacjenci mogą doświadczać kłopotów z koncentracją i utraty umiejętności rozwiązywania zadań logicznych.
Na cukrzycę choruje około 2 mln Polaków, na całym świecie żyje 171 mln osób z cukrzycą i liczba ta stale rośnie. Według Światowej Organizacji Zdrowia wzrost zachorowań na cukrzycę można uznać za epidemię XXI wieku.
Jak wiadomo stosowanie większości farmaceutyków niesie ze sobą ryzyko wystąpienia skutków ubocznych ich działania. Jak wykazała analiza danych medycznych osoby chorujące na depresję są o 30 % bardziej narażone na rozwój cukrzyce II typu.
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
Od dawana wiadomo, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu znaczenie ma odpowiednia długość i jakość snu. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Chicago zwracają uwagę na rolę jaką odgrywa sen w profilaktyce cukrzycy i otyłości.
Obserwacje przeprowadzone przez naukowców ze Szwajcarii potwierdziły istnienie związku pomiędzy paleniem papierosów a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.
Dotychczas prowadzone badania naukowe potwierdzały korzystny wpływ witaminy D na zdrowie starszych osób. Najnowszy eksperyment dowiódł, iż witamina ta nie tylko wspomaga walkę ze starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu.
Badania przeprowadzone w Islamabadzie, w których wzięło udział ponad 40 000 osób w wieku średnim, dowiodły, że dieta bogata w niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.