Liczba wyników: 1441
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu. Przedstawiamy kilka rad, jak przygotować zdrowe świąteczne menu.
Śmiech jest doskonałym środkiem wspomagającym niemal każdą terapię. Badacze odkryli, że głośny wyraz wesołości ma wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu i obniżenie ryzyka choroby nadciśnieniowej.
Dietetycy korzystają z każdej możliwej okazji, aby przypomnieć nam o tym, iż zbyt wysoki poziom cholesterolu nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania amerykańskich naukowców wykazały, iż cholesterol może korzystnie wpływać na przyrost mięśni.
W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 10-15 g dziennie. Tymczasem zapotrzebowanie organizmu to 20-40 gramów na dobę (dane WHO). Błonnik wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn.
W Polsce z powodu chorób układu krążenia spowodowanych wysokim poziomem cholesterolu umiera więcej osób, niż na jakiekolwiek inne dolegliwości. A na wrzody żołądka choruje 5 - 10% dorosłych, zwłaszcza mężczyzn.
Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informacje o zmodyfkowanych tłuszczach nienasyconych (trans) tak samo jak o cholesterolu oraz tłuszczach nasyconych. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową serca - wynika z najnowszych badań.
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy palą papierosy, mają nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu, żyją przeciętnie dziesięć lat krócej niż ci, których te czynniki ryzyka nie dotyczą, informuje "British Medical Journal".
Soja jest szczególnie polecana kobietom - pomaga poprawić poziom cholesterolu.