Liczba wyników: 1686
Warto w sposób umiarkowany raczyć się piwem lub winem, dzięki temu można zmniejszyć ryzyko cukrzycy, mówią duńscy uczeni.
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Brigham and Women's Hospital (BWH) wykazały związek między wzrostem stężenia ftalanów w organizmie i zwiększonym ryzykiem cukrzycy u kobiet.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy są genetycznie predysponowani do figury ciała typu „jabłko", mogą cechować się wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Ludzie, którzy serwują sobie dwie porcje owoców dziennie, mają o 36 procent niższe szanse na rozwój cukrzycy typu 2 niż ci, którzy jedzą mniej niż połowę porcji
Ponad 3 miliony Polaków cierpi na cukrzycę. Co roku ponad 20 tysięcy z nich umiera, a główną przyczyną są powikłania choroby. Prawidłowa kontrola cukrzycy, stosowanie się do zaleceń lekarskich i odpowiednie leczenie pozwalają na ograniczenie ryzyka rozwoju powikłań.
Zespół stopy cukrzycowej to powikłanie cukrzycy. Jego przyczyną jest najczęściej długo utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi prowadzący do patologicznych zmian miażdżycowych w obrębie podudzi i stóp. Jak postępować aby zapobiec rozwojowi choroby i nie dopuścić do amputacji, stanowiącej ostateczność w leczeniu stopy cukrzycowej?
Dowiedz się, jakie jest ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2, radzą eksperci z sagazone. Liczba ludzi chorych gwałtownie wzrasta, niektórzy brytyjscy medycy uważają, że w ich kraju przybrało to rozmiary epidemii. Szacuje się, że oprócz 2 milionów ludzi, u których zdiagnozowano chorobę, w Wielkiej Brytanii żyje około 75 000 osób, które nie wiedzą, że chorują. W Polsce chorobę wykryto u 1,5 miliona osób, ale oblicza się, że cierpi na nią około 2 milionów ludzi.
Cukrzyca staje się jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie i odpowiada obecnie za niemal 4 miliony zgonów rocznie. Zespół naukowców badał rolę hormonu serotoniny, który jest przechowywany w trzustce wraz z insuliną, aby sprawdzić, czy jego brak ma jakikolwiek wpływ na wytwarzanie insuliny. Badania pokazały, że brak serotoniny w trzustce myszy doprowadził do szybkiego rozwoju cukrzycy. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science (PLoS) Biology, wskazują obiecujący, nowy kierunek w badaniach nad cukrzycą.
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących w Polsce chorób przewlekłych. Ocenia się, że cierpi na nią ponad 3 mln Polaków. Opieka nad diabetykami w Polsce nadal znacznie odbiega od światowych standardów. – Polska w leczeniu cukrzycy zatrzymała się w latach 90-tych – mówi prof. dr hab. Ewa Pańkowska, szefowa Instytut Diabetologii w Warszawie.