Liczba wyników: 598
Można by pomyśleć, że związana z wiekiem demencja towarzyszyła nam od zawsze, a jej początki sięgają starożytnego świata. Jednak w klasycznych greckich i rzymskich tekstach medycznych poważna utrata pamięci jest omawiana niezwykle rzadko.
Witamina D jest potrzebna dla zdrowia kości i dobrego samopoczucia. Wiadomo też, że jej niedobory wiążą się z osłabieniem nastroju, a także rozwojem niektórych form raka. Okazuje się jednak, że nadmiar tej witaminy także nie służy - może uszkodzić nerki.
Zbadano wzrost zanieczyszczeń spowodowanych pożarami na całym świecie w ciągu ostatnich dwudziestu lat i okazuje się, że ponad 2 miliardy ludzi jest co roku narażonych na co najmniej jeden dzień zagrożenia środowiskowego potencjalnie wpływającego na zdrowie. Liczba ta wzrosła o 6,8 procent w ciągu ostatniej dekady.
Stosowanie żeń-szenia amerykańskiego przed posiłkiem obniża poziom cukru we krwi zarówno u osób z cukrzycą, jak i wolnych od tej choroby.
Zaburzenia obsesyjno-kompulsywne (ang. obsessive-compulsive disorder, OCD), takie jak schizofrenia i choroba afektywna dwubiegunowa, nierzadko występują wśród członków jednej rodziny i mają silne podłoże genetyczne.
W tym roku nagrodę Nobla w dziedzinie chemii otrzymały trzy osoby: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal oraz K. Barry Sharpless. Uczeni zostali nagrodzeni „za rozwój tzw. chemii ‘klik' i chemii bioortogonalnej".
Jak wynika z ogólnoświatowej analizy przeprowadzonej na McGill University i Światowej Organizacji Zdrowia, ponad jedna na cztery kobiety (27 procent) przed 50-tym rokiem życia doświadcza przemocy ze strony życiowego partnera.
Na Duke University opracowano lekki materiał, który po wyschnięciu zatrzymuje energię cieplną, ale otwiera szereg małych przestrzeni wentylacyjnych, aby umożliwić ucieczkę ciepła, gdy ktoś zaczyna się pocić. Następnie otwory wentylacyjne zamykają się, aby zatrzymać ciepło po wyschnięciu ciała.
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.