Liczba wyników: 1429
Międzynarodowa Fundacja Osteoporozy (International Osteoporosis Foundation, IOF) wydała nowe oświadczenie zawierające zalecenia spożywania witaminy D dla osób starszych. Witamina D jest ważna dla rozwoju kości i mięśni oraz zachowania ich funkcji. Z tego powodu niezwykle istotnym elementem dla utrzymania wytrzymałości kości i zapobieganie upadkom, jak również złamaniom osteoporotycznym.
Trybunał Konstytucyjny w pełnym składzie zbadał zgodność ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych z Konstytucją. W efekcie zakwestiował aż 24 artykuły tej ustawy, stwierdzając ich niezgodność z ustawą zasadniczą.
Posiłki zawierające świeże awokado jako substytut przetworzonych węglowodanów mogą znacząco tłumić głód i zwiększać satysfakcję z jedzenia u osób z nadwagą i otyłością.
Jak podała „Gazeta Wyborcza”, na niezwykłe znalezisko natrafił w swoim mieszkaniu pan Jan Łukaszewicz z Sosnowca. W swoim mieszkaniu znalazł kartonowe pudełko zawierające wiele fotografii pisarzy i aktorów, zdjęcia samej Hanki Ordonówny w sukni ślubnej i bieliźnie, jak również niepublikowane wiersze poetów (m. in. Gałczyńskiego), autografy i rękopisy.
Dynia to warzywo będące bogatym źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminy A, B, C i PP oraz m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, co może ucieszyć zwłaszcza kobiety, jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Dlatego dynia zasługuje na to, aby doceniać jej walory odżywcze i włączyć ją do naszej codziennej diety.
Jedzenie między posiłkami może być częścią zdrowego stylu życia, ale tylko jeśli wybierze się zdrowe przekąski, tj. bogate w błonnik i zawierające małe ilości tłuszczu, cukru i soli.
Amerykańskie badania wskazują, że za nadmiar spożywanej soli odpowiadają nie tyle słone przekąski i pożywienie z fast-foodów, a zwykłe produkty spożywcze, w tym codziennie jedzone pieczywo.
Produkty z konopi indyjskich bogate w nieodurzający związek CBD mogą tłumić stany lękowe lepiej niż produkty zawierające THC - i to bez potencjalnych skutków ubocznych.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Tak zwane "śmieciowe jedzenie", czyli zawierające cukier, niezdrowe tłuszcze czy dużo soli, znika ze szkół. Stało się to możliwe dzięki obowiązującej od 1 września nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.