Liczba wyników: 3054
Woda stanowi podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów i bez niej nie byłoby życia na naszej planecie. Tymczasem, jak alarmują naukowcy, przez ostanie 25 lat ilość wody pitnej na jednego mieszkańca Ziemi spadła o 26%. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aż 2,1 mld ludzi na świecie nie ma do niej dostępu w miejscu swojego zamieszkania, a ponad dwa razy więcej pozbawionych jest odpowiednich warunków sanitarnych.
Znane od lat naturalne sposoby pielęgnacji, wracają do łask kobiet w każdym wieku. W dążeniu do zdrowej, a zarazem pięknej skóry, przypominamy sobie o dobroczynnym działaniu owoców i warzyw.
Codzienne problemy i wyzwania dosłownie wysysają z nas całą energię a na dodatek fundują nam pewne obciążenia psychiczne i kiedy w końcu przychodzi upragniony czas nocnego wypoczynku okazuje się, że mimo ogromnego zmęczenia fizycznego nie możemy zasnąć. Ciało chce spać ale umysł przepełniony myślami i analizami minionego dnia nie jest w stanie się uspokoić. Ukojenie i odprężenie mogą dać odpowiednio przyrządzone "naturalne leki".
Zmiana klimatu, intensywne uprawy i rozlewanie się skupisk miejskich wywierają coraz większą presję na parki przyrodnicze i różnorodność biologiczną Europy. Środowisko naturalne jest u kresu wytrzymałości, a utrata siedlisk już teraz grozi wyginięciem wielu gatunków.
Dziś problem bólu głowy zwykle nie jest tak uporczywy, jak niegdyś - wystarczy zażyć tabletkę i po dwudziestu, trzydziestu minutach dolegliwość mija. Trzeba jednak pamiętać, że ciągłe radzenie sobie z bólem przy pomocy farmaceutyków nie jest polecane. Lepsze, bo nie przynoszące niepokojących skutków ubocznych, są naturalne preparaty.
Ból głowy może być wyniszczającym problemem. Według Światowej Organizacji Zdrowia 47 proc. ludności świata doświadczyło co najmniej jednego ataku w ostatnim roku. Czasami ból jest tak silny, że trudno go znieść i uniemożliwia normalne funkcjonowanie. W wielu przypadkach jednak pomagają naturalne sposoby na osłabienie bólu i nie trzeba sięgać po tabletki.
Istnieje potwierdzony przez naukowców związek pomiędzy postrzeganym kolorem, a wzrostem apetytu. Nic dziwnego więc, że w przypadku produktów spożywczych istotne są nie tylko walory smakowe, ale i estetyczne. Obecność barwników w żywności jest dziś bardzo powszechna, jednak nie należy się automatycznie ich wszystkich wystrzegać. Istnieje bowiem szerokie spektrum barwników naturalnych. Jakich nazw poszukiwać zatem na etykietach?
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.
Jak zawsze o tej porze roku kleszcze i komary szykują się do ataku. Spotkamy je wszędzie na łące, w lesie, w ogrodzie a nawet w mieszkaniu. Tylko jak tu nie korzystać z uroków długo oczekiwanej wiosny czy nie cieszyć się pięknem nadchodzącego lata? Słońce, śpiew ptaków i długie dni zachęcają do wyjścia z domu. Większość z nas zapewne najchętniej oddałaby się błogiemu lenistwu na świeżej, miękkiej trawie w otoczeniu naturalnych barw i niepowtarzalnych zapachów przyrody. Tymczasem media biją na alarm, ostrzegając przed roznoszoną przez kleszcze boleriozą. A komary? Znamy ich uporczywe bzyczenie, które potrafi uprzykrzyć nawet najlepszy wypoczynek, nieprzyjemne ukłucia i to najgorsze - swędzenie skóry po ukąszeniu!
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit